Detailhandlens ansvar

LEDERKONCENTRAT: Koncentrat af lederen ”Gratisterne i supermarkederne” i LandbrugsAvisen. I den forløbende uge har der været stor fokus på indholdet af resistente bakterier i udenlandsk kød, men beklageligvis ser det ud til at de store supermarkedskæder har glemt deres ansvar. Supermarkederne har en stor indflydelse på, hvad kunderne skal købe. De bør droppe dobbeltmoralen og være med til at tage ansvaret på sig.

De mange resistente bakterier i importeret kød, vi skrev om i denne spalte sidste fredag, blev siden ugens store debatemne. Politiken ryddede forsidetoppen for at fortælle sine normalt meget bekymrede læsere, at »udenlandsk kød er fyldt med farlige bakterier«, og TV-Avisen fulgte senere op med den samme historie. En rapport havde nemlig vist, at den resistens over for antibiotika, vi stort set har fjernet herhjemme, er udbredt i bakterier i kød udefra. Og det vil før eller siden få meget alvorlige følger for syge mennesker, hvis antibiotikaens mirakel-virkning begynder at fortage sig. Så langt, så godt. Tak til Politiken og TV-Avisen for at tage emnet op. Men lad os forsøge et lille tankeeksperiment: Tænk hvis det var i dansk kød, problemerne voksede. Vi ved alle, hvad der så var sket: Landbrugets topfolk var omgående blevet indkaldt til forhør foran rullende kameraer, og på lederplads havde skældsordene stået i kø. Det interessante er, at detailhandlen, der har ansvar for det inficerede, udenlandske kød i kølediskene, helt slipper fri. Detailhandlens talsmænd går ikke af vejen for at svinge det moralske flag, hvis ansvaret kan placeres andetsteds - som med den massive kritik af det rensede halskød for nylig. Men selv at tage et ansvar - nej, det vil man ikke. Vi har fuld forståelse for, at konkurrencen presser butikkerne til at levere billigere og billigere varer. Vi synes, det er helt i orden at importere kød, der overholder de veterinære regler, ligesom det er helt OK at faldbyde argentinsk og brasiliansk oksekød som topkvalitet. Men vi så gerne lidt mere ærlighed. De store detailkæder sidder i dag med en kolossal magt over, hvad kunderne skal købe og producenterne levere. Det giver et tilsvarende stort ansvar. Det ville være rart, hvis de store kæder droppede dobbeltmoralen og tog ansvaret på sig - og det ville være endnu mere rart, hvis medier og andre kritikere turde vende blikket mod de butiksledere, der reelt bestemmer, hvad vi skal spise til aften.

Forrige artikel Flere bakterier i udenlandsk kød Næste artikel Harmoniser momssatserne