GMO-godkendelser er hullede som en si

DEBAT: EU's sikkerhedsgodkendelser i forbindelse med GMO-afgrøder skal strammes op. Det skriver dagens debattør, MEP Anna Rosbach.

Af: Anna Rosbach
(Løsgænger), Medlem af Europa-Parlamentet, Europæiske Konservative og Reformister

I fredags forsøgte EU's miljøministre at nå til enighed om nye regler for genmodificerede afgrøder i EU. Det lykkedes ikke, da et kompromisforslag fra det danske formandskab blev afvist.

Det er derfor stadig uvist, hvilken rolle GMO kommer til at spille fremover. Sikkert er det dog, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA kommer til at stå i centrum, når der skal godkendes genmodificerede afgrøder i EU. Derfor er det afgørende, at EFSA kan give os den nødvendige sikkerhed for, at vi ikke godkender farlige produkter.

Det er desværre ikke tilfældet. Tværtimod er de nuværende regler hullede som en si. En lang række nødvendige undersøgelser bliver ikke foretaget, og det betyder, at godkendte GMO-afgrøder potentielt set kan medføre uforudsete konsekvenser for både mennesker, dyr og miljø. Derfor skal vi hurtigst muligt have gennemført en reform af retningslinjerne for EFSA's sikkerhedsgodkendelser.

Svagt forslag fra Kommissionen
EU-Kommissionen er på baggrund af et oplæg fra EFSA kommet med et forslag til faste retningslinjer. Der er desværre alt for mange huller, som forslaget ser ud nu. Blandt andet er forsøgsperioderne alt for korte til, at vi kan vide noget om potentielle langsigtede konsekvenser.

Producenterne har desuden mulighed for at omgå reglerne ved at henvise til eventuelle naturlige variationer i organismerne fra før genmodificeringen. Den mulighed skal fjernes, da den reelt fritager en lang række produkter fra at gennemgå de obligatoriske undersøgelser, før de ender på markedet.

Lige nu forhandles der på embedsmandsniveau i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed, og nationale eksperter skal i denne uge drøfte Kommissionens forslag. Men det er ikke nok, at der bliver diskuteret retningslinjer på fødevareområdet. Det er i høj grad også et miljøspørgsmål, og det perspektiv skal inddrages i processen.

Danmark skal gå forrest
Sagen er desuden så vigtig, at den skal tages op på et højere politisk niveau i COREPER og Rådet. De ansvarlige ministre skal simpelthen på banen. Her sidder det danske formandskab med nøglen.
Jeg har derfor sammen med en række andre medlemmer af Europa-Parlamentet i et åbent brev opfordret fødevareminister Mette Gjerskov (S) og miljøminister Ida Auken (SF) til at arbejde for at få reglerne strammet op.
Sidste år afviste daværende fødevareminister Henrik Høegh (V) at arbejde for sagen med den begrundelse, at man havde tillid til EFSA's nuværende vurderinger. Jeg håber, at den nye regering vil indtage en mere proaktiv linje i forhold til at få strammet op.

Jeg havde helst set, at Danmark selv kunne tage stilling til, hvorvidt vi ønsker at introducere GMO i Danmark. Der er et stort markedspotentiale i økologi, herunder et GMO-frit Danmark, og den mulighed afskriver vi desværre, hvis EFSA godkender afgrøder, som vi ikke selv kan sige nej til. Derfor skal vi som minimum være sikre på, at godkendte GMO'er ikke medfører risici for forbrugerne, dyrevelfærden og miljøet.

 

Forrige artikel Højt omkostningsniveau giver højere priser Næste artikel Gør fedtskatten os sundere?