Frej: Fødevarepolitik handler om mere end mad

DEBAT: Det er positivt, at mange tager ansvar og prioriterer bæredygtige fødevarer. Men fødevaredebatten skal foregå på et politisk niveau, hvis vi for alvor skal sikre den grønne udvikling, skriver Nathalie Zaken og Johanne Ørnsholt fra tænketanken Frej.

Af Nathalie Vindel Zaken og Johanne Nedergaard Ørnsholt
Frivillige i Tænketanken Frej og studerende på henholdsvis jordbrugsteknologi og statskundskab

Vi er lige nu vidner til en klima- og miljøbevægelse.

Ekstreme skovbrande, plastikøer og bidød fylder overskrifterne, og vi har mærket en historisk tør og varm sommer på egen krop.

Da vi var børn, handlede klima- og miljøkampen om at huske at slukke lyset og tage kortere varme bade. Vi skulle spare på ressourcerne for at skåne kloden.

I dag handler bæredygtighed om meget mere. Det handler om hele vores måde at leve på, og derfor har den grønne opmærksomhed også skabt debat om vores fødevareforbrug og -produktion.

En fælles kamp
Mange forsøger at tage individuelt ansvar. Det seneste år er salget af kødalternativer og plantefars boomet, og blandt vores jævnaldrende spiser hver femte overvejende vegetarisk.

Ønsket om at ændre noget som individ er vigtigt, men det er ikke nok at stemme med indkøbskurven, hvis vi vil skabe et mere bæredygtigt fødevaredanmark.

Forbrugere, politikere og erhverv – vi har som borgere alle et fælles ansvar. Vi bliver nødt til at se den grønne dagsorden og dermed fremtidens fødevareproduktion som noget, der skal håndteres på politisk niveau.

Vi skal tage den demokratiske debat, om hvordan vi bevæger os mod en stadigt mere bæredygtig fødevareproduktion og -forbrug. Demokrati er samtale mellem mennesker, og det er samtalen, der skaber de brede løsninger og den folkelige opbakning til dem.

Producenterne sidder på et guldæg
Inden længe er der folketingsvalg. Samtalen og debatten, om hvordan fremtidens bæredygtige fødevaredanmark skal se ud, er derfor særligt vigtig nu.

Danske fødevareproducenter har gang på gang bevist, at synergieffekt skaber merværdi og udviklingsfremme.

Klima- og miljøbevægelsens fokus på fødevareproduktion og -forbrug skal derfor ikke ses som en trussel, men et potentielt guldæg for danske fødevareproducenter.

Det kræver et stabilt investeringsklima, hvis fødevareerhvervet for alvor skal satse på den grønne omstilling.

Vi har brug for en politisk retning og en fælles vision for fremtidens fødevaredanmark. Det kræver politisk lederskab og brede politiske aftaler på tværs af partier at sikre de nødvendige stabile rammer, for at den grønne udvikling i erhvervet kan fortsætte.

Derfor har vi brug for at tage en debat om, hvordan fremtidens bæredygtige fødevareproduktion og -forbrug skal se ud.

Skal dansk landbrug være 100 procent økologisk? Hvor meget skal naturen fylde? Skal vi kun producere plantebaserede fødevarer eller hellere styrke en af verdens mest klima- og miljøvenlige produktioner af oksekød, mejeriprodukter og svinekød? Vil et klimamærke gøre det nemmere for os forbrugere at spise klimavenligt? Hvilket fødevaredanmark skal vi være?

Mere end bare mad
Tænketanken Frej tager i samarbejde med Fagforeningen JA den vigtige demokratiske samtale til eventet Folketingsvalg: Hvilket Fødevaredanmark vil du stemme på? 7. februar på Center for Sundhed og Samfund i København.

Vi glæder os til at blive klogere og sætte retningen i selskab med repræsentanter fra Folketingets partier, engagerede borgere, virksomheder og interesseorganisationer.

Fødevarepolitikken og den grønne dagsorden fortjener vores opmærksomhed, både til det kommende folketingsvalg, og efter stemmesedlerne er talt op. Det gør den, fordi debatten handler om mere end mad – det handler om, hvilket samfund vi vil have.

Forrige artikel Alternativist: Fødevarepolitik er klimapolitik Alternativist: Fødevarepolitik er klimapolitik Næste artikel Landmand: Landbruget er klimaets ven Landmand: Landbruget er klimaets ven