Forebyggelse er bedst

DEBAT: Landbrugsraadets præsident opfordrer politikerne til at arbejde seriøst med den nye forebyggelseskommission.

Af Peter Gæmelke,
Præsident for Landbrugsraadet

Den politiske sæson er skudt i gang med et sandt fyrværkeri af reformer, nye planer og politiske overbud. I fødevareerhvervet glæder vi os over en lang række af de idéer og tanker, som kan være med til at sikre bedre og sundere fødevarer til gavn for danske og internationale forbrugere. Men vi er også bekymrede for, at mange af de gode idéer og fine hensigtserklæringer bliver pakket væk og sat på hylden, når det igen bliver politisk hverdag.

At "det er bedre at forebygge end at helbrede" vil langt de fleste kunne enes om. Derfor burde der også være gode muligheder for, at regeringen kommer gennem det politiske efterår med deres initiativ om at nedsætte en forebyggelseskommission.

Forslaget er et led i regeringens omfattende kvalitetsreform, og målet er, at regeringen i samarbejde med kommuner og regioner i 2009 skal udarbejde en fælles national forebyggelsesplan. De øvrige politiske partier har ikke undsagt idéen, og senest har Ny Alliance i deres partiprogram støttet op med ønsket om "massiv fokus på forebyggelse".

Behov for at vende udviklingen
I fødevareerhvervet er vi glade for den tilsyneladende brede politiske enighed. Det tegner godt, hvis der skal sikres et resultat til gavn alle danskere. For der er behov for en meget større bevidsthed om sundhed og ernæring. I dag er mere end 30 pct. af danskerne overvægtige, og der er de seneste år sket en foruroligende vækst i overvægt blandt børn og unge.

Vi har ikke endnu "amerikanske tilstande" i Danmark, men udviklingen er ikke just positiv. Hvis ikke overvægt og velfærdssygdomme skal lægge beslag på stadig flere ressourcer, er der behov for mere end politiske hensigtserklæringer. Ellers kan vi i Danmark risikere om få år at skulle traske i de stadig dybere amerikanske fodspor.

I fødevareerhvervet arbejder vi hver dag med at udvikle sunde fødevarer, som kan være med til at gøre en forskel for den enkelte forbruger. Valget mellem sunde og mindre sunde fødevarer træffes af den enkelte forbruger i butikken. Derfor er det vigtigt at sikre et bedre oplysningsgrundlag, så valget ikke beror på pris alene.

For sunde fødevarer er ikke altid de billigste - selvom de udgør det rigtige for den enkeltes sundhed og for samfundsøkonomien generelt. Ikke mindst i forhold til børn og unge er der således behov for en massiv oplysningsindsats, hvis vi skal undgå et stadigt stigende antal af os i fremtiden skal leve med diabetes 2 og andre velfærdssygdomme.

Vi har allerede i dag en stor viden om, hvilke problemer vi har - og hvilke udfordringer der venter os de kommende år. Blandt andre Statens Institut for Folkesundhed og Dansk Sundhedsinstitut har gennem de seneste år leveret vigtig forskning og viden herom. Hvad der er behov for er, at denne viden bliver omsat til handling. I fødevareerhvervet er vi klar til at yde vores bidrag. Vi leverer størstedelen af de fødevarer, som vi spiser i Danmark, så vi har om nogen en interesse i at sikre sunde og gode fødevarer.

Politikerne bør have fokus på sagen
Jeg håber derfor, at politikerne vil fokusere på bolden og i mindre grad på, hvem der spiller med hvem. Hvis ikke vi udviser rettidig omhu og sikrer grundlaget for en øget bevidsthed om sunde og ernæringsrigtige fødevarer, vil vi om ganske få år spørge og selv: Hvorfor valgte vi ikke forebyggelse i stedet for helbredelse? Det spørgsmål håber jeg ikke, at vi må stille os selv, når vi alle kender svaret i dag.

Forrige artikel Alle kræfter må arbejde sammen om skolemaden Alle kræfter må arbejde sammen om skolemaden Næste artikel Samarbejde skal styrke dansk fødevareforskning Samarbejde skal styrke dansk fødevareforskning