Samarbejde skal styrke dansk fødevareforskning

DEBAT: De fire danske universiteter, der arbejder med fødevareforskning, bør arbejde sammen i stedet for at stjæle studerende fra hinanden, skriver Leif Kjærgaard.

Af Leif Kjærgaard,
forskningsdirektør hos Danisco A/S

Over det seneste år har en del af vore universiteter arbejdet på at integrere fødevareforskningen i mere slagkraftige enheder. Dette vil forhåbentlig medføre, at den danske fødevareforskning kommer op på et endnu højere niveau. Og hvorfor er det så vigtigt, når meget af den danske fødevaredebat alligevel drejer sig om flere dansk producerede varer i supermarkedet, flere økologiske produkter og fødevaresikkerhed?

Det har meget stor betydning, fordi vi lever i en mere og mere globaliseret verden, hvor det hele tiden drejer sig om at være bedst til at tiltrække de bedste talenter, især blandt unge mennesker. De dygtigste unge mennesker søger altid efter de steder, hvor bare det, at man er der, er et tegn på, at man er god.

Danmark har råvarerne
Andre steder i Europa arbejder man også på at blive endnu bedre til at tiltrække talenter ved at bygge effektive forskningsgrupper op - oftest i store enheder - inden for fødevareforskningen - se f.eks i England og Holland.

Danmark har mange råvarer til at bygge en stærk fødevareforskning op af - dygtige unge mennesker, gode universiteter, øgede bevillinger til forskningen og et internationalt orienteret erhvervsliv.

Det må derfor forventes, at de fire universiteter, der fremover vil være dem, som står for langt den største del af fødevareforskningen, sørger for at arbejde sammen om at bygge et forskningsmiljø, der er helt i toppen af europæisk fødevareforskning, i stedet for at konkurrere indbyrdes om at tiltrække studerende fra hinanden. Det drejer sig nemlig langt mere om at tiltrække de dygtigste studerende, der ellers kunne have tænkt sig at gå til andre områder.

Danmark kan blive Europas fødevareforskningscenter
Inden længe vil Europa se en helt ny størrelse indenfor forskningen, nemlig European Institute of Technology (EIT), der formentlig vil være et samarbejdende institut med aktiviteter med udspring i de stærkeste miljøer i Europa. Det kunne være en god ambition for de danske universiteter, der beskæftiger sig med fødevarer at gøre Danmark til en seriøs kandidat til at være EIT's fødevareforskningscenter - og det kan man kun gøre ved at stå sammen.

En oplagt mulighed ville være, at de fire universiteter gør alt for at tiltrække studenter, der har et ønske om at beskæftige sig med naturvidenskabelige emner, give dem lidt smag for fødevarer, inden de bliver bachelors og så specialiserer sig på kandidatuddannelsen og evt. senere med et Ph.D.-forløb. Der er emner nok i fødevareområdet til, at de fire universiteter ikke behøver at overlappe hinanden, men det vil kræve samarbejde!

Forrige artikel Forebyggelse er bedst Forebyggelse er bedst Næste artikel Kompetenceløft – en forudsætning for udvikling!