Fokus på både økologi og ernæring – ikke enten-eller

DEBAT: Flere penge til økologi betyder ikke mindre fokus på ernæring. I stedet for enten-eller kan man tale om både-og, skriver Ninna Thomsen (SF) og Katrina Feilberg (R) i et svar til Ghita Parry.

Af Ninna Thomsen (SF) og Katrina Feilberg (R)
Sundheds- og omsorgsborgmester og sundhedsordfører i København
 

Som formanden for kost- og ernæringsforbundet Ghita Parry skrev i sit indlæg 21. november, er det fremsynet og godt for miljøet, at regeringen har afsat 56 millioner kroner til økologi i den nye finanslov. Det er vi helt enige i. Alligevel kritiserer hun regeringen for at fokusere på økologi, når der på landets sygehuse og plejehjem sidder alt for mange underernærede ældre. Det er selvfølgelig rigtig vigtigt, at man fokuserer på de underernærede ældre. Men at de penge, der er sat af til økologi, skulle være et problem for ældre, der er underernærede, er ikke en konklusion, vi er enige i. 

Det er grundlæggende to forskellige sager. Den ene handler om miljø, den anden handler om ernæring. Og, at man prioriterer det ene, betyder ikke, at man underprioriterer det andet. Det er København et godt eksempel på. Kommunens plejehjem med eget køkken har samlet set 65 procent økologi. Og vi er dermed godt på vej til at leve op til regeringens mål om, at 60 procent af de råvarer, som alle offentlige køkkener bruger, om to år skal være økologiske. Den nye finanslov kan hjælpe de store centralkøkkener på vej mod også at nå det mål.

Begge dele er muligt
Men Ghita Parry kan være helt tryg ved, at vi ikke samtidig glemmer ernæringen. Vi har i mange år haft fokus på ernæring, mad og måltider til ældre. Vi har udviklet et koncept for ernæringsvurdering og ernæringsterapi på plejehjem. Og det har vi indført sideløbende med, at vi har fået flere og flere økologiske produkter i køkkenerne. Vi vil med indgangen til det nye år igangsætte et koncept, der blandt andet skal hjælpe plejepersonale, der har med ældre at gøre, til at opdage underernæring. De ældre tilbydes ernæringsvurdering og mad, der passer til den enkeltes behov.

Ernæringsproblemer kan ikke altid ses med det blotte øje. Derfor kræver det træning og viden hos medarbejderne. Det handler om at opdage problemet i tide og finde ud af, hvilken kost og støtte i øvrigt der skal til. Det bliver vi løbende bedre til, og det er utroligt vigtigt, for selv et lille vægttab kan have alvorlige konsekvenser for de ældre.

Et andet vigtigt middel er, at de ældres måltider foregår i en god atmosfære, og at maden har en høj kvalitet - den skal smage dejligt og se lækker ud. Her i København har de enkelte plejehjem stort fokus på, at maden er indbydende, og at der spises i godt selskab i dejlige rammer.

Det er op til de enkelte kommuner og regioner at være opmærksomme på disse ting, men flere penge til økologi betyder ikke, at man glemmer ernæring. Det behøver ikke være enten-eller. Det kan sagtens være både-og. Det er København et godt eksempel på. Og så må vi jo håbe, at de ældre i fremtiden vil sætte pris på de mange indbydende og sprøjtefri råvarer, som de vil få serveret.

Forrige artikel Politisk garanteret biogaspris er afgørende for mere økologi Politisk garanteret biogaspris er afgørende for mere økologi Næste artikel Naturlig mad Naturlig mad