Energiforlig styrker økologien

DEBAT: Energiaftalen er en gevinst for økologisk landbrug med en ligestilling mellem plantebaseret biogasproduktion og biogas produceret på gylle. Det vil styrke økologisk landbrug i fremtiden. Men aftalen havde set endnu bedre ud uden Venstre, siger Per Clausen fra EL her.

Af Per Clausen
Energi- og fødevareordfører for Enhedslisten

Det var en stor sejr i energiforhandlingerne, at vi opnåede en ligestilling mellem biogas produceret på baggrund af gylle og biogas baseret på økologisk. Aftalen anerkender dermed, at biogas kan være andet og mere end gylle-håndtering.

Svineproduktion tager ikke miljøhensyn 
Vi havde naturligvis håbet på, at vi kunne reducere støtten til biogas baseret på gylle ud fra en opfattelse af, at den enorme produktion af svinekød i Danmark ikke er miljømæssigt bæredygtig. Der er stadig store forureningsproblemer, og produktionen beslaglægger store arealer både i Danmark og Sydamerika.

Desværre var dette helt umuligt, fordi regeringen insisterede på, at Venstre skulle med i energiaftalen. Venstre prioriterede det meget højt, at de danske husholdninger skulle betale et meget stort bidrag til svineproducenterne, samtidig med at industri og landsbrug reelt blev fritaget for at betale til den store energiomstilling, som bliver konsekvensen af energiaftalen.

Energiaftalen styrker økologisk landbrug
Så meget desto vigtigere var det, at energiaftalen også styrkede det økologiske landbrug. Biogas produceret på økologisk plantebiomasse er ikke blot en bæredygtig, miljørigtig og vedvarende energikilde. Den kan også producere økologisk gødning, og det kan hjælpe udvidelsen af det økologiske areal på vej. Især i de østlige egne af landet, hvor der er mangel på økologisk husdyrgødning til nye økologiske marker. Derfor styrker energiaftalen også det økologiske landbrug og kan hjælpe med til at sikre, at vi lever op til regeringens ambition om at fordoble det økologiske landbrugsareal i 2020.

Alternativ biogasproduktion er en gevinst
Biogasproduktion på basis af økologisk kløvergræs vil blive en ny og vigtig dynamo for omstillingen til økologisk produktion i landbruget. Når energien fra kløvergræsset er "høstet" i biogasanlægget, kan den økologiske landmand få biogasgødningen tilbage, en gødning, der kan sikre større økologiske udbytter, end vi kender i dag. Her er det vigtigt at understrege, at plantebaseret, økologisk biogas ikke handler om at dyrke masser af étårige afgrøder til biogas frem for til foder eller fødevarer, men at bruge kløvergræs, som er en grundsten i det økologiske sædskifte.

Forrige artikel Gør fedtskatten os sundere? Næste artikel Tilbudsavisen er alles prygelknabe