DF til diabetesformand: Uopfindsomt at foreslå højere afgift på sukker

REPLIK: Diabetesforeningens formand, Henrik Nedergaard, efterlyser politisk mod i kampen mod de søde sager. Til gengæld er hans egen løsning med højere sukkerpriser blottet for fantasi, skriver Liselott Blixt (DF) 

Af Liselott Blixt (DF)
Formand for Folketingets Sundhedsudvalg

Henrik Nedergaard fra Diabetesforeningen efterspørger den 24. maj her i Altinget handling fra politikerne, når det gælder om at reducere danskernes indtag af søde og fede fødevarer. Naturligvis for at begrænse de skadelige effekter af overvægt og risikoen for at udvikle diabetes 2.

Desværre er Peter Nedergaard ikke videre opfindsom, når det kommer til konstruktive løsningsforslag – det er som den samme gamle slidte grammofonplade i tomgang. Løsningerne hedder altid øgede afgifter og dermed højere priser.

Må jeg minde om, at de danske afgifter på sukker i forvejen er ganske høje, hvilket er årsagen til, at danskerne allerede nu kører til Tyskland og Sverige for at købe søde sager? Det er korrekt, at vi har samme momssats på alle fødevarer i Danmark, men Nedergaard glemmer helt, at slik og sodavand er omfattet af samme lave fødevaremoms i Tyskland og Sverige på henholdvis 7 og 12 procent. Det vil sige, at tyskerne og svenskerne køber slik til samme momssats som grøntsager og fisk.

Højere moms rammer skævt
Foreslår Diabetesforeningen en moms på almindelige fødevarer, som fortsat skal være 25 procent – og så 45 eller 55 procent på slik og sodavand? Hvor høje priser skal danskerne i grunden betale, når vi i forvejen har EU's højeste forbrugerpriser, og hvad er det for nogle grupper, man rammer?

Det er i hvert fald ikke dem, der tjener godt – og den øvrige gruppe kører til Tyskland, hvor de til spotpris køber langt mere, end de ville have købt i Danmark – og dermed også forbruger mere af alt det usunde.

Skyder Diabetesforeningen ikke sig selv i foden? Grænsehandlen har flere gange bevist, at afgiftsstigninger ikke er vejen frem i et land som Danmark, hvor der ikke er langt til grænsen.

Da vi havde den høje sodavandsafgift, oplevede vi samtidig en eksplosion i grænsehandlen, for når folk først er taget på tur, tænker de økonomisk og køber endnu mere ind, end de ville have gjort hjemme. Det er da kun at fastholde folk i overvægt.

Tænk ud af boksen
Måske var det en idé, hvis Diabetesforeningen prøvede at tænke lidt ud af boksen og allierede sig med virksomheder og restauranter for at få dem til at gøre noget mere for diabetikere og andre, som prøver at leve sundt?

Det er utroligt svært at få en god sukkerfri sodavand på en restaurant, og udvalget af sukkerfrie lækkerier er også stærkt begrænset. Det var noget, som vi i Dansk Folkeparti tog op i forbindelse med diabeteshandlingsplanen, og som ministeren lovede at arbejde videre med.

Hvis vi virkelig ønsker at ændre holdningskulturen, så kræver det tilgængeligheden af gode alternativer.

Diabetesforeningen ville måske opnå et bedre resultat, hvis man rettede en del af skytset i retninger, hvor man virkelig kan gøre en forskel. – Det er altså ikke fantastisk at gnave i en gulerod, hvis man hellere vil nyde en flødebolle. Se nu at få de sunde og lækre alternativer på banen. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at branchen gerne vil samarbejde. 

Forrige artikel KU-formand til DF: Danskhed er mere end frikadeller og flæsk KU-formand til DF: Danskhed er mere end frikadeller og flæsk Næste artikel Jacob Mark: Alle skoler skal tilbyde børnene ordentlig morgenmad Jacob Mark: Alle skoler skal tilbyde børnene ordentlig morgenmad