Flere bakterier i udenlandsk kød

LEDERKONCENTRAT: Koncentrat af lederen "Udenlandsk kød slår folk ihjel" i LandbrugsAvisen. Danmarks Fødevareforskning har udgivet en rapport som konkluderer at en stadig større del af det kød der sælges i Danmark er importeret, og at dette kød indeholder bakterier, der i højere grad er resistente overfor antibiotika end bakterier fra dansk kød.

Indrømmet - overskriften smager af sensation på en måde, der plejer at være os fremmed. Men omvendt - når renset halskød fra slagte-kreaturer, ekstremt sjældne tilfælde af BSE eller selv den mindste rest af sprøjtemiddel i drikkevandet kan rydde forsider, ja, så er det nok på sin plads med stærke vendinger. (…) Uden ret mange bemærkede det, offentliggjorde Danmarks Fødevareforskning i sommerens løb nemlig den årlige analyse af medicinforbrug og resistens mod antibiotika. Og på et punkt er analysen prisværdigt klar: »Vi ved, at en stadig større del af det kød, der sælges i Danmark, er importeret, og at dette kød indeholder bakterier, der i højere grad er resistente overfor antibiotika end bakterier fra dansk kød. Det betyder, at danske forbrugere i stigende grad udsættes for resistente bakterier«, hed det i pressemeddelelsen fra professor Frank Aarestrup.

Selve rapporten er tung læsning og endda på engelsk. Gang på gang gentages, at resistens-niveauet i bakterier er »signifikant højere« i importeret kød for stort set alle typer antibiotika. Ja, resistensen i salmonella enteritidis er endda kun vist for udenlandsk kyllingekød. Kun i to ud af 61 registrerede tilfælde har kødet været dansk - resten var importeret eller spist på udlandsrejse. Alle, der har oplevet patienter med alvorlige infektioner, ved, at antibiotika ikke kun handler om at stoppe en snue, men om liv eller død. Antibiotika redder hvert år tusindvis af mennesker. Og midlerne virker ikke, hvis bakterierne er resistente.

Derfor er det udenlandske kød reelt en langt større trussel mod folkesundheden end mange af de emner, der optager den daglige debat. Vi vil ikke argumentere for lukkede grænser - de dage er for længst forbi. Men det skal huskes, at de fornemme tal for det danske kød er resultat af en gigantisk og kostbar indsats i stalde og kyllingehuse. Hvorfor køber Danske Slagterier og Fjerkrærådet egentlig ikke en helsides annonce i søndagsaviserne for at fortælle det klare og gode budskab?

Forrige artikel Støtte til sukkerbønder skal væk Næste artikel Detailhandlens ansvar