Afgifter er en trussel mod produktionsarbejdspladser

DEBAT: De høje afgifter gør danske producenter af fiskemel og fiskeolie konkurrencesvage på det internationale marked. Derfor skal afgifterne sænkes, skriver Anne Mette Bæk Jespersen, direktør for brancheforeningen Marine Ingredients Denmark.

Af Anne Mette Bæk Jespersen
Direktør for Marine Ingredients Denmark

Den danske fiskemel- og fiskeolieindustri eksporterer for mere end tre milliarder kroner årligt og sikrer vigtige arbejdspladser i tyndt befolkede områder af Danmark. Branchen udgør samtidig en betydelig del af værdigrundlaget i hele den danske fiskerisektor.

Vi hører gang på gang regeringen forsikre, at man ønsker at fastholde produktionsarbejdspladser i Danmark og fremme den danske konkurrenceevne til gavn for vækst og beskæftigelse. Det hænger dårligt sammen med, at man på samme tid pålægger virksomhederne massive ekstraudgifter i form af produktionsafgifter og gebyrer.

PSO-afgiften alene forventes i år at indbringe staten et rekordhøjt beløb på 7,5 milliarder kroner. Godt to tredjedele af denne regning betales af danske virksomheder. Det udgør en voldsom belastning for dansk produktion og konkurrenceevne.

Afgiftsskruen uden ende
Produktion kræver energi. De danske fiskemelsfabrikker, beliggende i Skagen, Hanstholm og Thyborøn, har i 2013 haft samlede udgifter til PSO-afgiften alene på henved 6,5 millioner kroner. Der er tale om stigninger på mellem 50 og 100 procent fra 2012.

Med den nuværende sats på et historisk højt niveau på 22,7 øre/kWh synes afgiftsskruen uden ende.

Udgifterne til PSO-afgiften skal jo holdes op imod den lange række af øvrige gebyrer og afgifter, der opkræves fabrikkerne, såsom NOX-afgift, energiafgift, spildevandsafgift, vandafledningsbidrag, svovlafgift, mængdeafgift ved eksport, gebyrer for udstedelse af eksportcertifikater samt gebyrer forbundet med foderkontrol, grænsekontrol mm.

Vi mister konkurrenceevne
Listen er lang, og udgifterne betyder et direkte tab på konkurrenceevnen. De danske producenter agerer på et globalt marked og kan ikke vælte udgifterne til danske særomkostninger videre til kunderne i form af højere priser. Udgifterne kan derfor læses direkte i form af et tab på bundlinjen.

Produktivitetskommissionen har netop slået fast, at der er brug for en målrettet indsats for at bringe dansk produktivitet tilbage på sporet. Blandt andet skal konkurrence, dynamik og internationalisering styrkes.

Vi foreslår, at man ser afgiftsjunglen efter i sømmene og tager fat på at omlægge PSO-afgiften. Hvis vi ønsker at opretholde produktion i Danmark, med de samfundsmæssige gevinster det bringer med sig, skal vi også skabe ordentlige rammevilkår for virksomhederne.

Det vil gøre det muligt at beholde danske produktionsarbejdspladser, forny produktionsapparatet og udnytte vækstpotentialerne – også i fiskeforarbejdningsindustrien.

Forrige artikel Økologismen kan godt irritere mig Økologismen kan godt irritere mig Næste artikel Danske Svineproducenter tager fejl Danske Svineproducenter tager fejl