Hvidt franskbrød tilsat vitaminer

DEBAT: Fødevareindustrien tænker salg frem for sundhed, når det handler om sundhedsfremmende fødevarer, mener formanden for Fødevareudvalget, René Christensen (DF).

Af Rene Christensen,
Fødevareordfører og formand for Folketingets fødevareudvalg

Er sundhedsfremmende fødevarer og kosttilskud en vej til bedre forebyggelse og en styrket vækst?

Det var temaet ved en konference i Dansk Industri i marts måned. Det var dejligt at opleve industrien og det store ansvar, som den ønsker at tage på sig. Der er ingen tvivl om, hvis alle danskere havde sunde kostvaner, så ville vi som samfund spare mange penge, som kunne bruges på langt bredere områder end sygedagpenge og andre udgifter, som er forbundet med livsstilssygdomme.

Salget af sundhedsfremmende fødevarer er stærkt stigende i vores nabolande, Tyskland og Sverige, hvor forbrugerne har taget godt imod de nye fødevarer. Tendensen fortsætter de kommende år, og det giver store muligheder for de danske fødevareproducenter og producenter af fødevareingredienser.

Markedet vokser hastigt
Forbrugere verden over går i stigende grad efter fødevarer, der kan være med til at forebygge fedme og andre livsstilssygdomme. Men kan de virkelig det? Og er det gået den rigtige vej de sidste 15 år?

Markedet for disse såkaldte sundhedsfremmende fødevarer er vokset betydeligt hurtigere end det samlede marked for fødevarer de seneste 15 år, og udviklingen ser ud til at fortsætte.

Frem mod 2013 skønnes markedet for sundhedsfremmende fødevarer at vokse med fem pct. årligt i Europa og med seks pct. om året i USA - en vækst der er to til tre gange så høj som det samlede marked for føde- og drikkevarer. Dermed kommer sundhedsfremmende fødevarer til at udgøre en stadig større andel af det samlede globale marked for fødevarer.

Franskbrød med tilsætning
Hvad var det så, fødevareindustrien gerne ville bidrage med, for at hjælpe befolkningen til et bedre helbred?

Det drejer sig om anprisning, og der kom det værste billede, de kunne komme med. Et hvidt franskbrød med tilsatte vitaminer skal kunne sælges som særligt sundt. Jeg mener, at der er et stort potentiale i sundhedsfremmende fødevarer og kosttilskud, men jeg må desværre sige, at jeg ikke har så stor tillid til producenterne, når det drejer sig om anprisning.

Det var meget informativt og positivt at deltage i konferencen, men jeg må desværre sige, at det ikke har svækket min holdning til anprisning.

Forrige artikel Nøglehulsmærkning - ja tak !! Næste artikel Regeringen slår på de svageste Regeringen slår på de svageste