Nøglehulsmærkning - ja tak !!

DEBAT: Restauranter skal have mulighed for at mærke deres måltider med nøglehulsmærket, mener Lone Njor Hulth, adm. dir. i HORESTA.

Af Lone Njor Hulth
Adm. dir., HORESTA 

Interessen for, hvordan vi får hr. og fru Hansen til at spise sundere, vokser i disse år hurtigere end livvidden på gennemsnitsdanskeren. Fra politisk side er opmærksomheden kolossal, og når man ser på omkostningerne ved fedmerelaterede sygdomme, er det helt forståeligt.

I restauranterhvervet følger vi debatten tæt, og vi er som branche parate til at påtage os et medansvar for danskernes sundhed.

Det er bare vigtigt at huske på, at langt de fleste måltider fortsat indtages derhjemme. Derfor bør debatten først og fremmest handle om, hvordan vi sikrer, at danskerne bliver bedre til at tage vare på sundheden, når de står hjemme over induktions-kogepladerne.

Vigtigt med frit valg
For os er det et vigtigt grundprincip, at forbrugerne skal sikres det frie valg. Vi opfordrer gerne vores medlemmer til at have et varieret udbud af retter på menukortet.

Men forbrugerne/gæsterne må selv påtage sig ansvaret for, hvad de køber og putter i munden. Og det bør være det offentliges opgave - gennem kampagner og andre tiltag - at klæde dem på til at træffe det rigtige valg.

Kantinerne samt kursus- og konferencevirksomhederne har i de senere år arbejdet meget bevidst i de store køkkener på at kunne levere et sundt og varieret udbud på f.eks. frokostbuffeten.

Men både når vi spiser i kantinen, og når vi sidder på restauranten og nyder lørdagsmiddagen med vennerne, skal det være op til den enkelte, om man vil vælge en ret, der lever op til de anerkendte nordiske ernæringsanbefalinger - eller om anledningen tilsiger, at der er fest uden kalorieregnskab.

Nøglehulsmærke for måltider
Når det er sagt, så er det da kun positivt, hvis vi som erhverv kan hjælpe vores gæster til at træffe det sunde valg. Derfor støtter vi varmt tankerne om at udbrede nøglehulsmærket til måltider.

Her er der nemlig tale om en frivillig ordning, hvor restauranterne efter temperament kan koble sig på og engagere sig i et omfang, der modsvarer deres gæsters krav og ønsker.

I Sverige er man allerede langt med at udvikle sådan en måltidsudgave af nøglehulsmærket, og vi opfordrer på det varmeste til, at vi følger trop her i Danmark.

Stor interesse fra restaranter
Det glæder os, at regeringen har sat gang i et udredningsarbejde på området, og at Socialdemokraterne har forslaget med i sit forbrugerpolitiske udspil.

Der er ingen tvivl om, at det for mange restauranter vil blive modtaget med stor interesse, hvis nøglehullet blev en realitet. Ikke alene fordi de gerne vil kunne tilbyde sunde alternativer til deres gæster, men også fordi der rent faktisk vil være god økonomi i at gøre det, hvis det bliver gjort rigtigt.

Der er mange forhold, som skal afklares, inden den første ret kan blive nøglehulsmærket. Men lad os i fællesskab arbejde for at rydde stenene af vejen, så flere gæster fremover har muligheden for at vælge frit og på et oplyst grundlag.

Forrige artikel Offentlige storkøkkener er benhård business Næste artikel Hvidt franskbrød tilsat vitaminer