Regeringen slår på de svageste

DEBAT: De nye sparekrav til stat og kommuner vil forringe det offentlige mad-udbud, skade folkesundheden, og skabe ekstra omkostninger for sygehusvæsnet, skriver formand for Kost & Ernæringsrådet, Ghita Parry.

Af Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet

Fire milliarder kroner skal kommunerne spare. Staten skal spare seks milliarder, og det må ikke gå ud over de svageste, skolerne og sundhedsområdet. Og hvad betyder det så?

Det betyder sandsynligvis en gentagelse af det sparecirkus, vi har set en del gange tidligere, når en regering har skullet spare penge, fordi den ikke lagt til side i tide.

Hver gang går det ud over mennesker, der stort set ingen indflydelse har på den politik eller styring af landet, som regeringen og folketinget står for. Børn, ældre og handicappede. Det er ved at blive en rigtig dårlig klassiker i politik at slå på den del af vores befolkning, der ikke selv kan slå igen.

Madglæden er blevet væk
Og det er jo ikke fordi, hverdagen fordrives i luksus på plejecenteret og i daginstitutionen. Jeg synes, statsministeren og hans ministerkolleger skulle bruge noget tid i spisestuen på et plejecenter, f.eks. når det er tid til aftensmad. Hvad vil de så opleve?

Mange steder er virkeligheden den, at køkkenerne er blevet presset så hårdt på budgetterne, at f.eks. årstidens råvarer og økologi er en fjern og uopnåelig drøm.

Så er det jo i det mindste godt, at politikerne selv har råd til den glæde på hjemmefronten. Ved et virkelighedstjek ville ministrene også undre sig over, hvor roen, nærværet og madglæden for de ældre er henne. Svaret er enkelt: Den mulighed er forduftet mange steder i takt med, at der er blevet skåret i de kost- og ernæringsfaglige stillinger. Det er en ommer!

Undervægtige ældre
Stop de kortsigtede sparerunder, for det giver uigennemtænkte løsninger. I virkeligheden bliver det også meget dyrere. Allerede i dag er tre ud af fem ældre i hjemmeplejen eller på plejecentre undervægtige. Det fører til tab af fysiske, mentale og sociale funktionsevner. Men hvis regeringen hellere vil bruge pengene på forebyggende og unødvendige hospitalsindlæggelser af de ældre, så er det naturligvis den helt rigtige vej at gå - at skære ned i kommunerne.

Jeg håber politikerne ude i kommunerne hjælper regeringen med at komme på bedre tanker. Hvis de forringer maden til de ældre og børnene, så forringer de også folkesundheden. Og sundhedsområdet skulle jo ikke rammes af besparelserne ifølge statsministeren. Det lyder næsten for godt til at være sandt.

Helt undtagelsesvis kunne det være dejligt, hvis politikerne ville gå på jagt efter indtægter, hvor der virkelig er noget at komme efter. Nu er jeg ikke skatteminister, men er det ikke noget med, at mange af de store internationale virksomheder slet ikke betaler skat i Danmark?

Opråb til politikerne
Under alle omstændigheder er det fuldstændigt urimeligt, hvis denne sparerunde kommer til at gå ud over børn og ældre borgere, fordi politikerne i Folketinget er blottet for fantasi til at gøre andet. Vi lever i et af verdens rigeste lande, og for kun få år siden kunne vi ifølge regeringens daværende finansminister købe hele verden.

Politikeres indblik i, hvordan det er at være helt almindelig barn, ældre eller hårdtarbejdende dansker, når sparekniven rammer, synes totalt fraværende.

Det er på høje tid at regeringen får øjnene op for, at træerne ikke vokser ind i himmelen, og at færre penge til kommunerne giver mindre velfærd til borgerne.

Forrige artikel Hvidt franskbrød tilsat vitaminer Næste artikel Dansk svineindustri underdrejet af særregler