Ordførere er parate med krav til landbruget

GRØN VÆKST: Danmarks Naturfredningsforening foreslår, at politikerne dropper de frivillige aftaler med landbruget. Miljøordførerne bakker op.

Landbruget overholder ikke de frivillige aftaler, der bliver indgået. Derfor må frivilligheden afløses af tvang og obligatoriske krav, når Folketingets partier skal aftale en Grøn Vækst-strategi for landbruget.

Det kræver Danmarks Naturfredningsforening i et nyt landbrugsudspil, og kravet bakkes op fra de fleste partiers miljøordførere.

"Vi mener, at frivillige aftaler skal holdes, og der må vi sige, at landbruget ikke har levet op til aftalerne. Vi vil selvfølgelig stadig lytte til landbrugets ønsker, men vi er også parate med flere krav, for eksempel i form af afgifter på de mest skadelige pesticider," siger Per Ørum Jørgensen, miljøordfører for Konservative.

Andre instrumenter 
Heller ikke Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, har fidus til de frivillige aftaler.

"Frivillige aftaler dur ikke længere, det har vi set gang på gang. Der må andre instrumenter i brug," siger han.

Ordførerne peger på de nedslående resultater fra vandmiljøplan III og pesticidplanen samt de manglende randzoner som eksempler på, at de frivillige aftaler ikke nytter.

Går den gale vej 
"Landbruget har slet, slet ikke levet op til de frivillige aftaler om reduktion af af pesticidforbruget og udlægning af randzoner. Tværtimod er det gået den gale vej. Vi har i flere omgange påpeget, at det er slut med frivillige aftaler med landbruget, da de simpelthen ikke lever op til dem. Obligatoriske krav er åbenbart det eneste, der dur," siger Socialdemokraternes miljøordfører, Torben Hansen.

SF's Ida Auken kræver "faste mål og delmål, tidsgrænser og lodbundne regler," mens De Radikales Johs. Poulsen understreger, at partiet kun vil gå med i en aftale om opfølgning på vandmiljøplanen, hvis der indføres obligatoriske krav til landbruget.

"Vi går kun med i en aftale, hvis vi vurderer, at målene kan nås. Det vil sige, at der både er pisk og gulerod. Vandmiljøplan III har jo været en total fiasko, så nu må der andre boller på suppen," siger han.

Landbrug vil stadig have frivillige aftaler 
I Dansk Landbrug mener viceformand Michael Brockenhuus-Schack, at nye aftaler både bør indeholde frivillige aftaler og mere håndfaste krav.

"Vi er for eksempel ikke afvisende over for fastere krav til håndteringen af pesticider på fylde- og vaskepladser," siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo.

Forrige artikel Camilla Hersom skal afløse Niels Helveg Camilla Hersom skal afløse Niels Helveg Næste artikel Dansk Landbrug: 100 procent økologi er urealistisk
Universitetschefer: Jyllands-Posten fordrejer trawl-rapport og underminerer anerkendt forsker

Universitetschefer: Jyllands-Posten fordrejer trawl-rapport og underminerer anerkendt forsker

En af Danmarks absolut bedste forskere på området er efter Jyllands-Postens fordrejning af trawl-rapport blevet hængt ud som uduelig og politisk. Det er en del af en tendens, hvor medier udfører unuanceret, kildestyret journalistik, hvor forskerne må forsvare naturvidenskabelige metoder og viden på baggrund af subjektive holdninger hos mediernes kilder, skriver Mikkel Tamstorf og Maria Sommer Holtze.