Hæv ploven og ambitionerne

DEBAT: Regeringen bør gribe chancen og sparke endnu mere økologisk fødevareproduktion i gang, mener Bjarne Laustsen (S).

Af Bjarne Laustsen,
Fødevareordfører, Socialdemokraterne

Omstillingsæbler smager glimrende - og vi får flere af dem. Betegnelsen "omstillingsæbler" dækker over produkter, der teknisk set er fremstillet helt økologisk, men hvor producenten ikke har produceret økologisk længe nok til, at varen må kaldes "økologisk".

Når smagen ikke fejler noget, er det godt, at vi får flere og flere af disse "omstillingsvarer" de nærmeste år. Landbruget selv oplever, at det kan producere og eksportere alle økologiske produkter, og at markedet vokser. Det sagde Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, for nylig, og han mente tillige, at 10 pct. af dansk fødevareproduktion kan være økologisk inden 2015. Denne udvikling er godt i gang, idet der i 2007 var ca. 100 landmænd, der blev økologiske.

Det skal gå hurtigere
Socialdemokraterne vil imidlertid gerne arbejde for, at de 10 pct. kan nås tidligere, når forholdene er så gunstige lige nu. Ikke mindst vil der være nye arbejdspladser i en udvidet omstilling til flere økologiske landbrug, og der vil komme flere eksportindtægter til landet. Vi bør især se til de tyske og engelske markeder som særligt spændende som afsætningsmarkeder for danske økologiske landbrugsprodukter.

Men er den politiske vilje fra regeringen så til stede?

Det er i sig selv tilfredsstillende, at fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil udvide forskningen i økologi for 20 mio., for vi har behov for mere viden om den økologiske produktion for at kunne motivere flere til at omstille fremstillingen.

En øget omstilling til økologi giver øget omsætning. Forrige år eksporterede vi for 275 mio. kr., og en fordobling af denne eksport inden 2015 vil således give ca. 550 mio.

S støtter modulation
Socialdemokraterne vil se positivt på at fremme omlægningsstøtten, den såkaldte modulation, der vil give flere landmænd incitament til at gå fra konventionel drift til økologi. Målet er i sidste ende at nærme produkternes prisniveau til hinanden. Det vil i sig selv fremme forbruget af øko-varer, at de bliver solgt til samme pris som de konventionelt dyrkede. Jeg er tilhænger af, at den generelle støtte afvikles og i stedet flyttes over til landdistrikterne og til økologi.

På Socialdemokraternes ønske om at lægge et loft over landbrugsstøtten til de største jordbesiddere i Danmark har regeringen givet et meget betænkeligt svar. Regeringen vil nemlig foretrække at indføre en minimumsgrænse. Det kan undre, idet det bestemt ikke er regeringen kendt at lægge loft over betalinger, når det f.eks. drejer sig om kontanthjælp. Så når nu regeringen mener, at landbrugsstøtten skal afskaffes, mener jeg, at vi skal starte i toppen - hos millionærerne.

Regeringen bør nu tage at hæve ploven - og ambitionerne.

Forrige artikel Behov for obligatorisk fødevaremærkning i EU Behov for obligatorisk fødevaremærkning i EU Næste artikel For søde børn For søde børn