Vi ser kun begyndelsen på urolighederne

DEBAT: Krisen i Sydeuropa er kun begyndelsen på det scenarie, som er skabt af et konsekvent fejlende EU, som efterfølgende har ladt folk i stikken. Det skriver Morten Messerschmidt (DF), medlem af Europa-Parlamentet.

Af Morten Messerschmidt (DF)
Cand. jur. og medlem af Europa-Parlamentet

For ti år siden diskuterede man i forbindelse med udfordringerne i Mellemøsten, at den store arbejdsløshed var så faretruende, at man frygtede en revolution. Man satte faktisk 40 procents ungdomsarbejdsløshed som det punkt, hvor en revolution ville begynde. I dag er der i flere sydeuropæiske lande over 50 procents arbejdsløshed, og de voldelige uroligheder er kun begyndelsen til det scenarie, vi kommer til at opleve i de kommende år. Et scenarie, som er skabt af et EU og en euro, som konsekvent har taget fejl og efterfølgende ladt folk i stikken.

Kun begyndelsen
Borgerkrigslignende tilstande i Sydeuropa er nærmest blevet dagligdag for de danske tv-seere. Vi sidder i vores lune stuer, godt på afstand af urolighederne, og kan altid slå videre til næste kanal. Det kan de ikke i Grækenland og Spanien, hvor der nu kæmpes med over 25 procents arbejdsløshed. Køerne foran de sociale kasser og jobcentrene er alenlange, og næsten ingen slipper igennem nåleøjet. Imens gør regeringerne endnu en gang parat til at skære ind til benet i økonomien. Det vil kun få ét resultat, nemlig flere demonstrationer og uroligheder i hidtil uset omfang. Det, vi ser, er kun begyndelsen.

Skal EU virkelig se blod i gaderne i Madrid og Athen, før alvoren går op for dem? EU's elite og utroligt privilegerede ledere forstår ikke, hvad som er ved at ske i medlemslandene, uden for de beskyttede glaspaladser i Bruxelles og Strasbourg. I EU's hovedstæder sidder de ikke-folkevalgte ledere og kræver, at EU-budgettet skal stige til over en billion euro, mens medlemslandene bliver bedt om at spinke og spare og skære alle velfærdsgoder ned til et minimum. Det må virke så usandsynligt provokerende på de græske, spanske og portugisiske borgere, som dagligt kæmper med de problemer, som det fallerede europrojekt har skabt. Her sulter de. Her afleverer de deres børn, fordi de ikke har råd til at sørge for dem, og her stirrer de ned i en afgrund af lutter økonomisk recession, som EU indtil videre ikke har kunnet finde en løsning på.

Vin og honning i Bruxelles og Strasbourg
EU's generelle problem er, at de ikke selv kan se, at de må gå først med et godt eksempel. Vis de nødstedte befolkninger, at man sætter tæring efter næring i Bruxelles og Strasbourg, og at vi alle løser udfordringerne sammen ved at beskære EU's budgetter. Indtil videre sker der intet – springvandene i Bruxelles og Strasbourg flyder stadig med vin og honning, og imens sulter de mennesker, som EU egentlig skulle passe på. Så længe EU fortsætter denne kurs, vil gabet mellem de højt betalte ledere i Bruxelles og de fremtidsløse lande i syd kun stige og de voldelige uroligheder brede sig.

EU's ledere må føle sig som Kejser Nero, der fortsatte med at spille lyre, mens Rom stod i brand for hans fødder.

 

Forrige artikel EU vedtager flot strategi for civilsamfundets rolle i udviklingslandene EU vedtager flot strategi for civilsamfundets rolle i udviklingslandene Næste artikel EU's landbrugsstøtte skal gøres grøn EU's landbrugsstøtte skal gøres grøn