Vestjysk V-kandidat vil til EU for at stoppe ulven

EP-BOBLERE: Lokal frygt for ulve er en mærkesag for venstremanden Harry Jensen, der vil sætte sagen på dagsordenen, hvis han bliver valgt til Europa-Parlamentet.

BRUXELLES: I Vestjylland har den lokale V-kandidat til Europa-Parlamentet slået sig op på en usædvanlig mærkesag. Ud over bedre vilkår for erhvervslivet vil Harry Jensen kæmpe for at sætte lokalsamfundets frygt for ulve på dagsordenen i EU.

For ulvenes genkomst til Danmark stresser de andre dyr og skaber utryghed for borgerne.

"Jeg har kendskab til mange, der har sagt, at de vil have peberspray med i lommen, når de bevæger sig i naturen. Bare det, at ulvene er der, er efter min opfattelse helt forkert," siger Harry Jensen, der selv er gårdejer gennem et efterhånden langt arbejdsliv.

Han har rejst spørgsmålet over for de danske myndigheder, men her lyder svaret, at Danmarks beskyttelse af ulven skyldes EU's regler. Derfor vil Harry Jensen forsøge at rejse sagen i Bruxelles.

"Ifølge EU-bestemmelserne har vi pligt til at lave særlig beskyttelse af ulve, men når der findes 100.000 ulve på den nordlige halvkugle, er det altså overdrevet. Man beskytter ulve mere end vildt, kreaturer og mennesker. Det vil jeg gerne forsøge at lave om på," siger den 69-årige kandidat.

Nyt europæisk natursyn

Mere generelt, hvorfor vil du gerne vælges ind i Europa-Parlamentet?

"Min egen motivation er, at jeg i mit politiske virke tit har stået med embedsmænd eller folketingspolitikere, der konfronteret med problemer henviser til EU. Det ligger i min natur, at så må jeg jo prøve at påvirke de regler. Det er min motivation."

Hvad er det for nogen konkrete sager, du gerne vil engagere dig i?

"Jeg har tre hovedpunkter. Det første er arbejdspladser. Det vil sige regelforenkling og højere til loftet på mange områder, sådan at man giver bedre rammevilkår for virksomhederne.

Det andet er natursyn. Jeg synes, at vi alt for tit ser en tendens til, at det europæiske natursyn handler om, at borgerne er tilskuere i naturen. Min bevæggrund er, at jeg hellere vil være aktiv, det vil sige, at jagt og fiskeri er en hel naturlig ting. Der, hvor jeg er vokset op, har vi været vant til at leve af naturen. Vi har ikke kun været tilskuere."

Hvad skal man så konkret ind at ændre på?

"Vi har for eksempel nogle EU-regler for bramgåsen, der ikke kan jages, fordi den står på den forkerte liste, selvom den er en kæmpe plage i det vestjyske. Det samme gælder for eksempel for sæler og mange andre dyr. Her dækker man sig ind under EU-regler, men man må sige, at virkeligheden tit ser anderledes ud, end reglerne lægger op til," siger Harry Jensen og tilføjer:

"Det handler om, at vi skal være en aktiv del af naturen, og her synes jeg, at der er alt for mange regler, særligt i EU, der er for snærende."

Vestjydernes lobbyist

Hvad er din tredje mærkesag?

"At være døråbner. De 20 år, jeg har været i politik, har jeg været brugt meget af virksomheder og organisationer til at komme videre ind i det politiske system. For eksempel sad jeg i det gamle Ringkøbing Amt. Her var der tit regler, som blev fastsat i ministeriet, og der kunne jeg bruge min position til at tage kontakt til ministrene for at pointere, hvis der var problemer. Det er en form for lobbyarbejde."

Hvad er din egen oplevelse med EU-systemet?

"Jeg har selv siddet i Nordsøkommissionen i cirka ti år. Det er jo en ren lobbyvirksomhed, hvor man også sætter ting på dagsordenen og efterfølgende anmoder om foretræde for en af Parlamentets udvalg. Der har jeg flere gang haft foretræde for miljøudvalget i Bruxelles.

Har du et forbillede i Europa-Parlamentet?

"En arbejdshest som Anne E. Jensen synes jeg har gjort det fænomenalt godt. Hun har været til stede dernede, og man har tit hørt fra andre, at skulle noget ændres, så var det Anne E. Jensen, man skulle have fat på."

Valget til Europa-Parlamentet finder sted i Danmark søndag den 25. maj.

Frem mod valget taler Altinget.dk med en række mindre kendte kandidater og spørger dem, hvorfor netop de ønsker at være vælgernes repræsentanter i Bruxelles.

Forrige artikel Find din kandidat til EP-valget Find din kandidat til EP-valget Næste artikel Bendtsen: Man skal vælge sine kampe Bendtsen: Man skal vælge sine kampe