Vestager: Danske politikere er for dårlige til at tale EU op

EU: Danske politikeres måde at tale om EU på er en udfordring, lyder det fra EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. Men hun ser dog tendenser mod ”et mere inkluderende sprogbrug” i forhold til EU.

Den danske debat om EU er udfordret.

Danske politikere lægger i alt for stort omfang afstand til EU. Især i deres sprogbrug, mener EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

”I den danske debat synes jeg, at der bare i sproget er en udfordring. Vi taler altid om ’nede i EU’ i stedet for at tale om den europæiske del af vores demokrati. Vi taler jo ikke om nede i kommunen eller nede i regionen.”

Sådan lød det i forbindelse med et offentligt ’formiddagsmøde’ på Ny Kongensgade i Altingets lokaler, der var helt fyldt. Her handlede det blandt andet om milliardsagen mod Apple og de store linjer for EU’s kommende arbejde.

Men det handlede også om, at der er et behov for, at politikere i højere grad er med til at tale EU op.

Og der er ifølge Margrethe Vestager stadig et stykke vej i forhold til at integrere ”vores europæiske demokrati i resten af demokratiet” i den danske debat.

”Det gælder også i Folketingets arbejde. Hvorfor taler vi eksempelvis om direktiver, som er og bliver et fremmedord, når vi bare kunne tale om lovgivning?” siger hun.

Kræver bevidst handling

Konkurrencekommissæren noterer sig blandt andet, at det især er folk fra kommuner og regioner, der er mest opsøgende i forhold til hendes arbejde, mens folketingspolitikere ikke gør det i samme omfang.  

Ser du det som en bevidst framing af EU fra nogle partier?

”Det ved jeg ikke. Men det kræver en bevidst handling at komme hen til et sprog, som er meget mere inkluderende. I stedet for at sige at det er noget andet eller noget fremmed. EU er jo også noget, der sker her i Danmark,” lyder det.

Hvad skal man gøre anderledes?

”Det er ikke nogen overraskelse, at jeg synes, at Radikale er på vej. Men jeg ser også lovende tendenser i det projekt om at samle folk om EU, forpligte sig og dedikere sig i de nationale debatter, som Venstres Morten Løkkegaard har sat i gang,” lyder det.

Forrige artikel DF: Milliardsag mod Apple er ren undertrykkelse DF: Milliardsag mod Apple er ren undertrykkelse Næste artikel Det sker i EU: Ruslands-sanktioner, flygtninge og græsk gæld Det sker i EU: Ruslands-sanktioner, flygtninge og græsk gæld