USA og EU ser nærmere på frihandelsaftale

FRIHANDEL: USA og EU har nedlagt et udvalg, der skal undersøge mulighederne for at få en frihandelsaftale i stand, som kan booste væksten på begge sider af Atlanten.

USA og EU er blandt hinandens største handelspartnere. Men i flere år har man været interesseret i en større handelsaftale, og eftersom væksten begge steder kunne bruge et boost, ser man nu nærmere på mulighederne. Det skriver Washington Post.

Om få uger fremlægger et fælles udvalg fra Det Hvide Hus og EU en rapport om, hvorvidt det er realistisk fra en politisk synsvinkel at skabe en frihandelsaftale mellem USA og EU, hvor halvdelen af handlen i verden vil foregå i en zone med lavere told og koordineret regulering.

Enorme summer på spil
Støttere af en aftale mener, at når man nedsætter omkostningerne for virksomheder samt for import, hvorved markederne på begge sider af Atlanten åbnes, vil fordelene for både USA og EU være store. Eksperter forudsiger, at EU vil kunne tjene så meget, at dets BNP vil stige omkring et procentpoint (eller omkring 150 milliarder dollars). Derudover viser en svensk undersøgelse, at handlen mellem EU og USA kan stige helt op mod 20 procent, hvilket svarer til 20 milliarder dollars årligt, hvis en aftale kommer i stand.

Der er ingen tvivl om, at fordelene er til at tage og føle på for begge parter. Arbejdsløsheden er stadig høj både i EU og USA, og begge steder forsøger man at få mere gang i eksporten. Amerikansk eksport faldt fra oktober sidste år til september i år og er kun steget 4,5 procent sammenlignet med sidste år. Det er ikke gode nyheder for Obama, som lovede en fordobling af eksporten.

Clinton: Forbedring af konkurrenceevne
Men det er EU, der har skubbet på for at forsøge at få en aftale i hus. De økonomiske problemer i eurozonen er kritiske, og man er bekymret for, at USA's øgede fokus på Asien vil skade handlen med EU.

Men i sidste måned viste USA fornyet interesse, da udenrigsminister Hillary Clinton fokuserede på idéen i en tale om forholdet mellem USA og Europa:

"Hvis vi arbejder på det, og gør det rigtigt, kan en aftale, der åbner markeder og liberaliserer handel, støtte vores globale konkurrenceevne de næste hundrede år," sagde Clinton.

Implementeringsproblemer
Idéen om en tættere handel mellem EU og USA er imidlertid langt fra ny. George W. Bush havde allerede nogle af de samme idéer på tapetet i 2007. Men de har vist sig svære at implementere fra et politisk standpunkt.

For det vil være svært for de to sider at arbejde så tæt sammen, som en aftale kræver, eftersom man i EU og USA har vidt forskellige traditioner. I EU har man f.eks. streng regulering omkring genetisk manipulerede madvarer, hvilket ikke er tilfældet i USA. Og i EU er tolden på biler også højere end i USA, nemlig 8 procent. 

I en ideel aftale vil begge sider acceptere den andens regulering. Men om det er muligt at stole på den andens videnskabelige undersøgelser eller reguleringsbureaukrati, er en helt anden snak og kan vise sig ikke at være tilfældet.

Også Obama-administrationen er klar over udfordringerne på trods af den fornyede interesse. Embedsmænd har gjort klart, at man ikke er interesseret i at bruge tid på noget, man ved vil "køre fast", rapporterer Washington Post.

Forrige artikel Denne uge i EU (51) Denne uge i EU (51) Næste artikel Medlemslande efterlyser mere dialog med EU Medlemslande efterlyser mere dialog med EU