Ungdomsorganisation på valgobservation: Demokratiet vakler i Ungarn

Ungdomsorganisationen Silba har været på valgobservation i Budapest. Forholdene ved stemmeurnerne var mangelfulde og uorganiserede, men tilstedeværelsen af internationale observatører spiller ind i opretholdelsen af den demokratiske process, skriver Maja Soomägi og Silja Jensen.

Af Maja Soomägi og Silja Jensen
Pressekoordinator og valgobservatører, Silba

Efter en uge i Budapest, hvor luften var fyldt med politiske spændinger, var Silba klar til at observere den ungarske befolkning stemme til parlamentsvalget den 3. april. Dette valg viste sig, ikke overraskende, at blive endnu en sejr for det siddende regeringsparti Fidesz.

Ugen op til valget var gaderne i Budapest prydet med valgplakater, og repræsentanter fra partierne kiggede ned over byen fra lygtepæle og bymure. Oppositionens leder Péter Márki-Zay prydede ikke kun sine egne, men også Fidesz' valgplakater, eftersom valgkampen i høj grad var præget af smædekampagner, der gik ud på at male modstanderen i et negativt lys. En succesfuld taktik for Fidesz.

Officielt startede Silbas program d. 29. marts, men mange af os ankom i dagene op til, for at opleve Budapest inden det gik løs med foredrag og ambassadebesøg. Tiden inden valget brugte vi på at sætte os godt ind i det politiske system og de politiske spændinger, der foregik i landet, ved netop dette valg.

Derudover blev observatørerne uddannet i en metode udarbejdet af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), der bruges til at observere demokratiske valg.

Udover parlamenstvalget var der også en folkeafstemning. Denne omhandlede LGBTQ+ i undervisning, som regeringen har valgt at kalde folkeafstemning om børnebeskyttelse. 

Vi oplevede de politiske spændinger i form af demonstrationer for Ukraine og solidaritetskoncert med lærerne, der efter hvad vi kunne forstå på de fremmødte, ikke har ret til hverken at strejke eller demonstrere selv. Derudover viste gadebilledets mange valgplakater os, hvordan en stemme på Fidesz blev anklaget for at være en stemme på Putin, ved at der på Fidesz’ plakater var skrevet enten Putin eller ZZ, der bruges som symbol på støtte af den russiske invasion.

Mangelfulde forhold
Det unikke ved netop denne mission var, at Silba udover at have observatører i landets hovedstad og ydreområder også sendte observatører til ungarske konsulater i Subotica i Serbien og Cluj-Napoca i Rumænien.

Dette var nødvendigt fordi en stor del af den ungarske befolkning bor i nabolandene og har opnået statsborgerskab gennem en ny lov indført af Fidesz. Derfor var netop disse valgsteder specielt interessante.

Nogle af de uregelmæssigheder, som vi bemærkede, var blandt andet stemmeurner, der ikke var ordentligt forseglede, og ved flere lejligheder var der mere end én person inde i stemmeboksen på samme tid. Sidstnævnte er ikke i sig selv ulovligt, da det kan være nødvendigt, hvis en vælger har et handicap, der påvirker evnen til at stemme alene. Dog oplevede vi hyppigheden af ​​disse hændelser som bekymrende.

Vores observatører bemærkede også, at mange af valglokalerne var mangelfulde, hvilket gjorde det muligt for andre personer at se, hvad vælgeren stemte på. I nogle tilfælde blev det observeret, at enkeltpersoner stemte uden for stemmeboksene, i åbne rum.

Hemmeligholdelse af folks stemmer er afgørende for at undgå tvang og betragtes derfor som et grundlæggende princip, når det kommer til demokratiske rettigheder. Afstemning i åbne rum, samt gennemsigtige stemmeurner, kan således ses som en udfordring for den demokratiske proces.

Unge observatører
Selvom observatører ikke har mulighed for at gribe ind på nogen måde, er tilstedeværelse et vigtigt aspekt af opretholdelsen af ​​demokratiet.

Silbas observatører rapporterede enkeltpersoner i valgstederne, der sagde, at de ikke kunne fortsætte som normalt, nu hvor internationale observatører er til stede. Det er således ekstremt vigtigt at have observatører tilstede, da selve tilstedeværelsen spiller ind i opretholdelsen og kontrollen med den demokratiske proces.

Vi håber, at det netop er unge, der tager del i civilsamfundet på denne måde og engagerer sig i kampen for demokrati, kan have en positiv indflydelse på vores alles fremtid.

Det er også en måde for unge at tilegne sig viden og færdigheder, som ellers er svært tilgængelige for os. Derudover rapporterede en række observatører, at enkeltpersoner henvendte sig til dem og var taknemmelige for, at de var der og observerede. Der ligger en stor motivation i den direkte respons på vores engagement, fordi det viser, at det ikke kun er vigtigt for os selv, men også for samfundet omkring os.

I løbet af valgdagen observerede Silbas frivillige en række uregelmæssigheder, som kan have påvirket valgets sikkerhed. Efter det seneste parlamentsvalg i Ungarn, 2018, noterede ODIHR nogle bekymrende processer og kom med forslag til, hvordan disse kunne forbedres til valget i 2022.

Desværre reagerede den nuværende regering ikke på kritikken, og ud fra hvad vi har set ved dette valg, er vi stadig bekymrede med hensyn til demokratiets tilstand i Ungarn.

{{toplink}} 

Forrige artikel Rasmussen Global: EU har været Putins junkie – nu venter et smertefuldt afvænningsforløb Rasmussen Global: EU har været Putins junkie – nu venter et smertefuldt afvænningsforløb Næste artikel Morten Bødskov: Rusland har sendt Europa ud i historisk krise. Og Danmark er for lille til at stå alene Morten Bødskov: Rusland har sendt Europa ud i historisk krise. Og Danmark er for lille til at stå alene