Ungdomskandidater vil øge unges valgdeltagelse

VALGDELTAGELSE: Tre unge kandidater vil frem mod parlamentsvalget i foråret turnere rundt i Danmark og debattere EU-politik. Det skal få de unge til at stemme. Obligatoriske debatarrangementer kan godt generere flere vælgere til Europa-Parlamentsvalget, vurderer valgforsker.

De unge fylder ikke i køen til stemmeboksen. Det vil Christian Kjølhede (R), Lasse Quvang Rasmussen (S) og Nichlas Vind (K), der alle er unge kandidater til Europa-Parlamentet, ændre på.

De tre unge mænd, som er mellem 23 og 24 år, vil få flere unge til at stemme ved Europa-Parlamentsvalget ved at møde dem, hvor de er og debattere om EU og unges valgdeltagelse.

Frem mod valget i foråret vil de tørne sammen i debatter på uddannelsesinstitutioner og andre steder, hvor unge kommer. Det skal øge interessen for EU blandt de unge og få dem til at stemme på valgdagen.

Debatter kan øge stemmeprocenten
Hvis det er debatter, hvor det er obligatorisk for unge at deltage, kan det ifølge Yosef Bhatti, adjunkt ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, godt give nogle stemmer.

"Debatarrangementer er gode på mange måder. De kvalificerer vælgerne til at sætte deres kryds. I forhold til at øge valgdeltagelsen giver det mere, når det er et arrangement, hvor man er "tvunget" til at deltage. Det kunne være på et gymnasium, hvor det indgår som en del af undervisningen. Er det et debatarrangement, hvor man frivilligt møder op, vil det typisk være de mere interesserede, som deltager," siger han.

Yosef Bhatti peger dog på, at det især er flere afstemninger på samme dag, som kan øge valgdeltagelsen. Ved Europa-Parlamentsvalget i 2009 skulle danskerne stemme om en ændring af tronfølgeloven, samtidig med at de skulle vælge de danske europaparlamentarikere. Det gav en stemmeprocent på 59,5 procent mod 47,9 procent ved Europa-Parlamentsvalget i 2004.

Flere unge skal stemme
De tre kandidater tørnede sammen første gang i fredags, den 4. oktober, på Aarhus Universitet. Senere i oktober skal de debattere på Skanderborg Gymnasium. Altinget | EU har spurgt de tre unge mænd om initiativet.

Debatarrangementer er ikke noget nyt. Hvad gør I anderledes end hvilken som helst anden kandidat, der vil skaffe stemmer?
Nichlas: "Først og fremmest er vi unge på 23 og 24 år. Vi vil tale til de unge. Vi vil ikke diskutere processer og institutioner, som andre parlamentarikere ofte gør. Vi vil fokusere på reel politik."

Lasse: "Vi er tre unge kandidater, som sigter efter det unge segment. Vi kommer fra ungdomspartier. Derfor er vi mindre bundet af moderpartiets linje. Ungdomspartierne er ofte kendt for at have mere vidtgående holdninger, og vi tilbyder formentlig en debat, der er mere lige ud af posen."

Christian: "Det, vi gør, er anderledes. Fordi vi er tre unge, der er kandidaterne fra ungdomspartierne. Vi er gået sammen om det fælles budskab, at unge skal stemme til Europa-Parlamentsvalget.

Hvad vil du opnå med debatarrangementerne?
Nichlas: "At unge kommer til stemmeboksen og giver deres mening om, hvordan fremtidens Europa skal være. For mig er det vigtigt, at unge er klar over, hvor meget EU har at sige i deres hverdag. Unge skal være med til at bestemme, hvor langt EU går i lovgivningsarbejdet."

Lasse: "At komme ud og diskutere politik med unge. Jeg ønsker en valgkamp, hvor jeg kommer ud i så mange debatter som muligt."

Christian: "At vi når ud til de unge. Ved sidste valg til Europa-Parlamentet var det kun 30 procent af unge, der stemte. Jeg vil gerne fortælle, at meget af det, der foregår i EU, handler om ting, der berører de unge, og derfor burde de interessere sig for det. Hele formålet med at lave debatarrangementerne er at få flere unge til at sætte kryds på valgdagen."

Hvordan vi du nå de vælgere, som normalt ikke stemmer?
Nichlas: "Nu er det en anden situation end i 2009. Sociale medier er populære, og der kan du finde os tre kandidater. Det vil jeg gøre brug af. Jeg vil møde folk på gaden. Borgerne er centrale, og deres holdninger er vigtige at få med i perspektivet. Personlig kontakt står centralt, og jeg vil køre intensiv kampagne, forhåbentlig i medierne, men specielt på de sociale medier."

Lasse: "De unge vælgere stemmer i meget lav grad. Så det her initiativ er en af mine indsatser. At valgdeltagelsen er lav blandt unge er også et argument, jeg vil bruge over for rektorer og samfundsfaglige lærere, for at de skal hyre os til at debattere på deres gymnasium eller tekniske skole. Her kommer vi forhåbentlig ud til de unge, der ikke stemmer meget. Derudover kobler jeg min valgkamp op på DSU. Her uddanner vi en masse kampagneledere til at hjælpe med min valgkamp."

Christian: "Jeg vil fokusere på de unge i den del af befolkningen, der ikke stemmer. Jeg vil bruge de medier, som henvender sig til unge samt de sociale medier. Så skal jeg også ud og møde de unge, der hvor de er. På uddannelserne, i ungdomsklubber og på skoler for at fortælle, hvor vigtig deres stemme er. Jeg vil spørge de unge, som ikke har tænkt sig at stemme, om hvorfor og indgå i en dialog. Det er vigtig del."

Forrige artikel Magasin med Løkke og landets bykonger Magasin med Løkke og landets bykonger Næste artikel EU-chefrådgiver vil samle videnskabelige kræfter EU-chefrådgiver vil samle videnskabelige kræfter