Udvidet europæisk grænsekontrol får ingen DF-støtte

Kenneth Kristensen Berth (DF) mener ikke, at det forslag, EU-kommissionen har lavet, er godt nok. 1. april 2016

FRONTEX: I er imod bare for at være imod, lød det fra Venstres EU-ordfører, da Dansk Folkeparti nægtede at støtte EU-Kommissionens forslag om at styrke den europæiske grænsekontrol.

Det europæiske grænseagentur, Frontex, skal styrkes, så Europa bedre kan tøjle den store mængde flygtninge og migranter, der kommer til kontinentet. Det giver EU-kommissionen udtryk for i et forslag til en forordning, hvor Danmark skal bidrage med 180 milloner kroner over fire år. Fredag var forslaget forbi Folketingets Europaudvalg til mandatafgivelse.

Her var der bred opbakning blandt partierne til regeringens støtte til forslaget. 

Selv om et af områderne for forslaget særligt fokuserer på at styrke Europas mulighed for at sende flygtninge tilbage, når de krydser EU-grænsen, så fik forslaget ikke støtte fra Dansk Folkeparti.

"Vi synes ikke, at det her adresserer behovet. Hvis man skal lave grænsekontrol, skal man kunne sende nogen væk og opretholde en territorial grænse, og det adresserer det her forslag ikke," lød det fra Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth. Han frygter, at flere både ved kysterne vil gøre vejen til Europa lettere, fordi flygtninge og migranter i så fald kan blive samlet tidligere op på vandet og hjulpet til land.

Indledningsvist udtrykte Kenneth Kristensen Berth dog, at Dansk Folkeparti mener, at der er behov for kontrol med EU's ydre grænser. Det fik Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, til at kritisere DF for per automatik at være imod EU-forslag.

"DF har en holdning om, at når EU ikke kan beskytte de ydre grænser, må vi have grænsekontrol ved de indre grænser. Så kommer der et forslag om at få en effektiv ydre grænsekontrol, og så er man også imod. Det virker, som om man er imod bare for at være imod," lød det fra Jan E. Jørgensen.

Danmark skal bidrage med 29 mand
Også udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), sagde, at forslaget kommer til at forbedre EU's mulighed for at handle i flygtninge- og migrationskrisen.

"Jeg ser en stor værdi i, at den del med at tilbagesende (migranter, red.) bliver styrket. Det, du kalder for afskrækkelseseffekt, mener jeg vitterligt, der er," lød det fra ministeren.

Forslaget til den nye forordning skal give grænseagenturet nye kompetencer. Eksempelvis skal det kunne udsende europæiske grænse- og kystvagthold til en medlemsstats ydre grænse samt give mulighed for at sende tredjelands-statsborgere, der ikke har ret til at opholde sig i Europa, væk fra kontinentet.

Hvis det står til Kommissionen, skal grænse- og kystvagtholdet bestå af en reserve på 1500 mand, hvoraf Danmark skal bidrage med 29 grænsevagter. Den samlede pris vil være på 1,2 milliarder euro fra 2017-2020. Danmark skal bidrage med cirka 180 millioner kroner over fire år.

Det danske retsforbehold gør, at Danmark, senest seks måneder efter forslaget er vedtaget i EU-regi, skal oplyse, om man vil være en del af forslaget eller ej.

Forslaget forventes forhandlet i blandt medlemslandene på COREPER-niveau 6. april.

Forrige artikel Samlet Folketing slår ring om dansk film Samlet Folketing slår ring om dansk film Næste artikel Regeringen vil ikke øge klimamål Regeringen vil ikke øge klimamål