Tobias Weische vil anføre Danmarks EU-kritiske unge: "Vi skal som samlet enhed sige, at vi ikke vil have mere føderalisme"

EU-Skeptisk Ungdom er en ny bevægelse, der har en kritisk holdning til den øgede politiske integration i Unionen. Men Danmark skal ikke ud af samarbejdet, slår formand Tobias Weische fast. 

Tobias Weische mente, at der manglede en tværpolitisk ungdomsbevægelse for folk, der forholder sig kritisk til EU, men ikke vil ud af Unionen. Derfor har han nu startet EU-Skeptisk Ungdom.

”Der har manglet en organisation, der har kunne samle unge EU-skeptiske stemmer. Folk, der bakker op om det samarbejde, som danskerne har stemt sig ind i, men som mener, at EU bevæger sig længere og længere væk fra sit oprindelige ståsted, og som mener, at det ikke er i danskernes interesse,” siger Tobias Weische.

Organisationen blev stiftet 20. februar i år og har i dag over 100 medlemmer. EU-Skeptisk Ungdom er en tværpolitisk organisation, siger Weische. Han lægger vægt på, at der er medlemmer fra SFU til DFU. 

"Det skal ikke handle om partiskel, og hvorvidt man er rød eller blå. Vi skal som samlet enhed sige, at vi ikke vil have mere føderalisme i EU," siger han.

Vil øge de unges engagement for europæisk politik

EU-Skeptisk Ungdom får to ben at gå på, siger den nybagte formand. 

Det første handler om det politiske. 

"Vi har tre pejlemærker. EU skal være et økonomisk samarbejde og ikke mere end det, Unionen skal demokratiseres, og den føderalistiske tankegang skal stoppes," siger Tobias Weische. 

Den andet ben handler om folkeoplysning for at få flere til at forstå og engagere sig i EU-politik. 

"Vi skal tage ud på skoler, uddannelsesinstitutioner og erhvervsskoler for at engagere de unge og fortælle dem, at EU-politik påvirker dem og ikke bare er noget, der foregår i Bruxelles," siger han.

Weische lægger vægt på, at valgdeltagelsen til ved valg til Europa-Parlamentet blandt unge er lav. Og på EU-Skeptisk Ungdoms hjemmeside skriver organisationen: 

"Det er tydeligt, at EU bevæger sig længere og længere væk fra ungdommen, og alt for få unge deltager i demokratiske valg, når det handler om EU."

Ved sidste EU-valg i 2019 steg valgdeltagelsens for unge under 30 år med næsten 20 procentpoint. Hvad mener I med, at EU bevæger sig længere og længere væk fra ungdommen? 

"Stemmedeltagelsen er stadig alt for lav. Der er for få unge, der sætter sig ind i EU-stoffet, fordi det er alt for kompliceret. Vi skal kommunikere det klart ud til unge, hvad det er for noget EU-politik, der er ved at blive stemt igennem."

Hvordan hænger det sammen, at EU bevæger sig længere væk fra de unge, og at der var en rekordhøj valgdeltagelse i 2019?

"Man kan ikke tage den ene valgdeltagelse og sige, at målet er nået. EU bevæger sig længere og længere væk fra ungdommen i den forstand, at politik og forslag fra EU, ikke er noget den almene unge forstår eller kender til."

Weische: Vi kan tilbyde noget andet end Folkebevægelsen mod EU

EU-Skeptisk Ungdom lægger sig i rækken af EU-kritiske bevægelser og organisationer. Den nok mest kendte, Folkebevægelsen mod EU, sad i Europa-Parlamentet fra 1979 til 2019.

Hvorfor vælger man ikke at gå med i Folkebevægelsen mod EU?

"Det gør man ikke, fordi vi kan tilbyde noget andet. Nemlig en diskussion, som ikke blot handler om, hvorvidt vi skal være med eller ej," siger Tobias Weische, der fortsætter:

"Folkebevægelsen mod EU har tabt den tværpolitiske legitimitet, fordi den er enormt domineret af det yderste venstre." 

Alle EU's beslutninger skal tages på mellemstatsligt niveau 

EU-Skeptisk Ungdom mangler ellers ikke ambitioner for samarbejdet. Målet er at redefinere det, så alle beslutninger tages på mellemstatsligt niveau, siger Tobias Weische. 

"Vi skal have et EU, hvor medlemsstaterne til hver en tid skal have deres egne befolkninger bag de beslutninger, der tages i EU. Forslag skal ikke tages på et føderalt niveau, men på et mellemstatsligt niveau" siger han. 

Betyder det, at I synes, at alle beslutninger, der tages i EU, skal tages på mellemstatsligt niveau? 

"Ja, det gør det," svarer Weische.

Hvordan overbeviser man Unionen om at tilbagerulle arbejdet, så det udelukkende bliver et mellemstatsligt samarbejde?

"Hvis EU fortsætter den vej, vi ser nu, så bliver Brexit ikke det sidste, som vi ser. Den største folkelige modstand imod EU sker, når medlemslandenes suverænitet bliver taget fra dem," siger Tobias Weische, der fortsætter: 

"Jeg ved godt, at det optimistisk sagt, at der er nogle kommissærer, der skal tale for mindre EU, men det er vores opgave at fremføre de argumenter overfor danskerne. Vi håber, at vi kan skabe en stærk kritisk stemme." 

En føderal EU-stat er ikke i danskernes interesse

Og hele baggrunden for, at EU-Skeptisk Ungdom vil skabe et mellemstatsligt arbejde, er den føderale udvikling, som Unionen går igennem, siger formand. 

"Vi ser et EU, hvor vi bevæger os længere og længere væk fra det oprindelige ståsted, og i den grad arbejder hen imod at blive en føderal stat på alle områder. Og det er ikke i danskernes interesse," siger han: 

"Vi er i den grad bekymret, for der er kul på føderalisttoget."

Ifølge den nye organisation skal Den Europæiske Union primært samarbejde om handelspolitik og udenrigspolitiske anliggender, men også andre områder. 

"Det giver også mening at samarbejde på klimaområdet og grænseoverskridende kriminalitet. Det skal bare ikke ske på et føderalt niveau, da man skal have det folkelige mandat bag beslutningerne," siger Tobias Weische.

På trods af kritikken er det EU-Skeptisk Ungdoms politik, at Danmark skal blive i samarbejdet. 

Hvad skal der til før jeres politik bliver, at Danmark skal melde sig ud EU?

"Kommer der et forslag om, at EU skal omdannes til en føderal stat i morgen, så ville vi opfordre til, at Danmark melder sig ud. Men meningen med EU-Skeptisk Ungdom er debattere konstruktivt om, hvilket EU vi vil have," siger han. 

Forrige artikel Statsministeren drager mod Vestbalkan for at tale om migration Statsministeren drager mod Vestbalkan for at tale om migration Næste artikel Heunicke går i brechen for kunstgræsbaner: “Et forbud vil have en massiv negativ effekt på folkesundheden og foreningslivet” Heunicke går i brechen for kunstgræsbaner: “Et forbud vil have en massiv negativ effekt på folkesundheden og foreningslivet”