Tilbageskridt i forhandlinger mellem Kosovo og Serbien

KORT NYT: Europaministeren er skuffet over, at man ikke har kunnet nå til en forsoningsaftale mellem Serbien og Kosovo.

Det lykkedes ikke onsdag for Serbien og Kosovo at nå til enighed om en aftale, der kan normalisere landenes forhold. De to præmierministre rejste i går tilbage til deres respektive hjemlande uden en endelig aftale i baggagen.

Europaminister Nicolai Wammen beklager tilbageskridtet i forhandlingerne i en pressemeddelelse:

"Det er beklageligt, at det trods betydelige anstrengelser fra begge sider ikke var muligt at nå i mål i går med en aftale. Der er ingen tvivl om, at spørgsmålet om det nordlige Kosovo har central betydning for Serbiens og Kosovos EU-perspektiv, og at det er følsomt for begge parter. I går var et ærgerligt foreløbigt punktum. Men det var ikke et endeligt punktum. Det er afgørende, at forhandlingerne videreføres, og jeg håber, at parterne kan nå til enighed om en aftale, som først som sidst er til gavn for befolkningerne i Serbien og Kosovo. Jeg ser frem til at drøfte situationen med mine EU-kollegaer i forbindelse med det kommende Rådsmøde senere på måneden."

Ved hjemkomsten til deres respektive hovedstæder skal de to premierministre konsultere baglandet. De håber at nå en løsning inden Rådet skal fremlægge forårsrapporten, der tager stilling til, hvorvidt Serbien og Kosovo kan blive medlemmer af EU i fremtiden.

De to lande har allerede ingået en række aftaler med henblik på at normalisere forholdet. De mangler dog endnu at nå til enighed i spørgsmålet om autonomi for de serbiske mindretal, der bor i Nordkosovo, efter Kosovo erklærede sig selvstændigt i 2008.

Det vanskeligste spørgsmål har vist sig at være, hvad der skal ske med de parallelle sikkerheds- og retsvæsensstrukturer i Nordkosovo. En aftale på dette område ventes at indgå i vurderingen af de to landes mulighed for at slutte sig til EU i fremtiden.

Forrige artikel Modkraft laver ny EU-sektion Næste artikel Danmark afviser EU's skattekritik Danmark afviser EU's skattekritik