Syv lande har ratificeret finanspagten

FINANSPAGT: Med Danmark og Irlands ja til finanspagten har syv lande nu ratificeret traktaten bag finanspagten. Altinget.dk giver her en status og oversigt over vedtagelsesprocessen for finanspagten.

Det danske Folketing og den irske befolkning valgte i sidste uge at stemme ja til EU's finanspagt. Dermed har syv EU-lande nu ratificeret traktaten bag finanspagten.

De øvrige lande er Rumænien, Grækenland, Slovenien, Portugal og Cypern.

Finanspagten - der er en såkaldt mellemstatslig traktat mellem eurolandene og de otte ikke-eurolande, der har tilsluttet sig - vil først træde i kraft, når mindst 12 eurolande har godkendt den nationalt. Det forventes at være opfyldt 1. januar 2013.

Her kan du få et overblik over, hvor langt de øvrige lande er i ratificeringsprocessen:

Belgien forventes at ratificere traktaten i år. Selve forslaget behandles i løbet af efteråret af det føderale parlament samt regionernes parlamenter, og traktaten forventes tilsluttet inden udgangen af 2012.

Bulgarien forventes at ratificere traktaten i år. Ligesom i Belgien er en ratifikation af traktaten en del af lovprogrammet i parlamentet i efteråret.

Estland forventes at ratificere traktaten i år. Lovforslaget bliver i øjeblikket behandlet af regeringen og bliver fremlagt parlamentet efter sommerferien (i slutningen af september).

Finland forventes at ratificere traktaten i år. Lovforslaget forelægges parlamentet til september.

Frankrig forventes at ratificere traktaten i år. Processen er dog blevet udskudt lidt i Frankrig på grund af først præsidentvalg og det efterfølgende parlamentsvalg. Selve ratificeringsprocessen kan derfor ikke ske før til oktober.

Italien forventes at ratificere traktaten i løbet af sommeren 2012. Lovforslaget er allerede blevet fremlagt, og det ventes, at Italien kan tilslutte sig inden udgangen af juli.

Letland forventes også at kunne ratificere traktaten i løbet af sommeren 2012. Lovforslaget er allerede blevet førstebehandlet, men der er lidt usikkerhed om, hvor hurtigt ratifikationen kan afsluttes.

Litauen forventes af ratificere traktaten i sommeren 2012. Forslaget er blevet fremlagt og bliver i øjeblikket behandlet.

Luxembourg forventes at ratificere traktaten inden udgangen af 2012. Lovforslaget bliver i øjeblikket behandlet af parlamentets Kommissionen for Finans og Budget, inden det sendes til Deputeretkammeret til vedtagelse.

Malta forventes at ratificere traktaten i år. Beslutningsforslaget er blevet præsenteret i parlamentet og bliver nu behandlet for vedtagelse.

Holland forventes at ratificere traktaten i år. Holland har dog parlamentsvalg den 12. september 2012, og ratificering ventes derfor først at ske derefter.

Polen har endnu ikke fastlagt et tidspunkt for, hvornår traktaten ventes ratificeret. Selve processen er heller ikke startet endnu i Polen.

Slovakiet forventes at ratificere traktaten i år. Lovforslaget ventes vedtaget af parlamentet i løbet af efteråret.

Spanien ventes at have vedtaget inden udgangen af juni. Forslaget bliver i øjeblikket hastebehandlet i Kongressen og ventes at blive vedtaget i indeværende måned.

Sverige ventes at have ratificeret trakten senest i starten af 2013. Lovforslaget vil blive fremlagt for parlamentet i løbet af efteråret.

Tyskland forventes at ratificere traktaten i år. Lovforslaget kræver 2/3 flertal i både Forbundsdagen og i Forbundsrådet.

Ungarn forventes at ratificere traktaten i år. Den ungarske forfatningsdomstol har afgjort, at ratifikationen kræver 2/3 flertal i parlamentet. Det forventes at gå igennem, men forslaget er endnu ikke sat på dagsordenen i parlamentet.

Østrig forventes at ratificere traktaten, inden parlamentet går på sommerferie. Forhandlingerne pågår i øjeblikket mellem regeringen og oppositionen. Meldingen er dog, at traktaten ventes vedtaget senest den 30. juni 2012.

Info: Udenrigsministeriet, besvarelse af spørgsmål til Venstres Lykke Friis.

Forrige artikel En måned til formandsskift En måned til formandsskift Næste artikel Ministre: Landbrugsreform bliver forsinket