Sverige afviser EU-opsyn med finanslov

FINANSPOLITIK: Det svenske parlament erklærer sig imod EU's forslag om at gennemse finansloven før de nationale parlamenter. Det er Riksdagen og ikke EU, der har magten over den svenske finanslov, hedder begrundelsen.

Den svenske finanslov skal ikke til gennemsyn i EU, inden den bliver fremlagt i Riksdagen. Sådan lyder meldingen fra et stort flertal i Sveriges parlament.

"Det er ikke hensigtsmæssigt at finansloven skal undersøges på forhånd, før den forelægges Riksdagen," hedder det i Riksdagens brev til Europa-Parlamentets CRIS-udvalg, der er et midlertidigt udvalg, der det seneste års tid har analyseret og evalueret omfanget af den økonomiske og finansielle krise i EU.

Nationale parlament bestemmer
I brevet understreger de svenske politikere, at det er Riksdagen, der vedtager det nationale budget, og så snart regeringen har udarbejdet sit forslag til finansloven, skal den derfor først præsenteres for Riksdagen.

"Hvis regeringens udkast skulle undersøges på forhånd, kan det tolkes som om, at den finanspolitiske magt ikke ligger hos Riksdagen. Der er desuden en risiko for mindre klarhed over processen, hvis forskellige dokumenters diffuse status skal behandles på flere stadier," skriver politikerne.

I brevet beskrives også, at den svenske regering hvert forår fremlægger "retningslinjer" for arbejdet med budgettet for det kommende år, som skal vedtages af Riksdagen. Disse retningslinjer skal heller ikke forbi EU inden Riksdagen, slår politikerne fast.

Sverige lever som et af de eneste lande - ud af EU's 27 medlemsstater - op til Stabilitets- og Vækstpakkens krav til de offentlige budgetter, de såkaldte konvergenskrav.

Forrige artikel Danmark vil nedlægge veto mod udvidelse af Schengen Danmark vil nedlægge veto mod udvidelse af Schengen Næste artikel Kald mig bare føderalist! Kald mig bare føderalist!