Stilsikker Vestager valser uproblematisk gennem Europa-Parlamentet

HØRING: Margrethe Vestager (R) havde Parlamentets økonomiudvalg i sin hule hånd, da hun igennem tre lange timer svarede på spørgsmål om EU’s konkurrencepolitik. Hun har nu udvalgets velsignelse til at blive Danmarks næste kommissær.

BRUXELLES: Det er de færreste nervøse studerende, der har overskud til at tage deres telefoner frem for at tage et billede af deres censorkorps, sekunder før de starter på en tre timer lang overhøring.

Det havde Margrethe Vestager (R), da hun torsdag aften mødte EU-Parlamentets økonomiudvalg, der skulle afgøre, om hun har, hvad der skal til for at blive EU’s næste konkurrencekommissær.

Hendes afslappede tilgang til situationen og brug af masser af humor kan være en af grundene til, at den kommende danske EU-kommissærs høring hos de folkevalgte udviklede sig fra kontant afprøvning i alle hjørner af EU’s konkurrencelov til noget, der til sidst mindede om hyggesnak.

Resultatet var det ønskede. Sent torsdag aften stod det klart, at udvalget stiller sig enstemmigt bag hende.

Bred opbakning
En række danske parlamentarikere var med til at overhøre den kommende danske kommissær. Og selv blandt politiske modstandere var der nærmest uforbeholden opbakning over hele linjen.

Fra den danske repræsentant i Parlamentets største gruppe, EPP, Bendt Bendtsen (K), var der lutter roser.

“Jeg synes, hun gav en fremragende perfomance derinde. Af de høringer, jeg har deltaget i, er hun den kommende kommissær, der bedst kunne sine ting,” sagde Bendtsen efterfølgende.

Også Anders Vistisen (DF) mener, at Vestager præsterede ‘over standard’.

“Man kan altid finde huller. Det er svært at lære en hel portefølje, især når den er så teknisk og stor. Men hun klarede sig igennem på charmen, når hendes viden slap op,” sagde Vistisen umiddelbart efter høringen. 

Også EU-modstander Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU, der sidder i Parlamentets yderste venstrefløjsgruppe, GUE, blev overbevist af Margrethe Vestager.

“Ikke engang min gruppe vil protestere. Det er i erkendelse af, at hun som person og politiker er dygtig. Vi bryder os ikke om den politik, hun repræsenterer, men hvis vi protesterer mod hende, risikerer vi bare at få en, der er mindre samarbejdsvillig, end hun trods alt er,” sagde Rina Ronja Kari.

Står fast på værdierne
Senioranalytiker ved tænketanken Europa Maja Kluger Rasmussen lægger vægt på, at Vestager turde vise sit sande politiske jeg frem for de folkevalgte.

“Hun var ikke bange for at træde i karakter og vise den liberale linje, som hun står for. Der var hun meget klar og skar igennem i forhold til, hvad der var hendes prioriteter,” siger Maja Kluger Rasmussen og pointerer, at mange kandidater før hende har været alt for nervøse for at stryge politiske modstandere mod hårene til at kunne give dem et klart billede af, hvad de står for.

Vestager selv gør klart, at hun har brugt sine tre timer ved eksamensbordet til også at lytte til de folkevalgte.

”Jeg hører en meget stor bekymring for skattespørgsmål. At store virksomheder får lov til at organisere sig på en måde, som tillader dem at betale meget mindre i skat end andre virksomheder. Og for, at konkurrencepolitik også bliver håndhævet i nye sektorer, særligt i den digitale økonomi,” siger hun med henvisning til den bunke af sager om store spillere som Apple og Google, der kommer til at ligge på hendes bord.

Vestager classic
Hun vil tage deres bekymringer med sig videre i sit nye arbejde, når en ny Kommission engang bliver godkendt.

Samtidig håber hun på, at hun har fået sendt et tydelige budskab om, hvad de kan forvente af hende.

“Jeg har gjort mit bedste for at give parlamentarikerne et stærkt indtryk af, hvor jeg står, og hvad mine værdier er,” sagde Vestager, der også inde i salen kørte den ligefremme stil, som hun er kendt for derhjemme.

Eller som hun formulerede det over for udvalget:

“As we say in Danish - svesken på disken”.

,

Forrige artikel EU's politiske fløje i hård kamp om kommissærerne EU's politiske fløje i hård kamp om kommissærerne Næste artikel Sådan forløber Folketingets åbning Sådan forløber Folketingets åbning