Skrivebordsløsninger virker sjældent

DEBAT: Hver dag oplever europæiske arbejdstagere og virksomheder en unfair konkurrence. Hæderlig løn og ordentlige arbejdsvilkår er under pres, men EU's embedsværk dæmmer ikke op for problemerne, skriver Ole Christensen (S).

Af Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Store dele af EU's embedsværk kunne godt bruge en tur ud i det virkelige arbejdsliv. Mange skrivebordsløsninger træffes nemlig langt væk fra folks hverdag. Vi med lidt jord under neglene kan godt se, at der er noget helt galt med arbejdsforholdene i en række brancher.

Hver dag oplever europæiske arbejdstagere og ordentlige virksomheder en unfair konkurrence på byggepladserne, slagterierne, motorvejene og i luften. Hæderlig løn og ordentlige arbejdsvilkår er under pres - og det skydes ofte, at fupfirmaer og plattenslagere udnytter huller og gråzoner i lovgivningen.

Ingen klare svar fra embedsværket 
Et af de mest konkrete redskaber, som jeg ofte har benyttet mig af på vegne af frustrerede borgere, er at afkræve Kommissionen svar. Det gælder eksempelvis i forhold til transportbranchen, hvor der sker en systematisk oprettelse af pseudoselskaber i Tyskland. Virksomhederne benytter disse til at sænke lønnen til tysk niveau, selvom stort set alt arbejdet foregår i Danmark.

Jeg mener, det er klokkeklart, at denne praksis ikke er i overensstemmelse med de fælles EU-regler. Men det er desværre ikke muligt at få klare svar fra embedsværket, og det medvirker kun til, at problemerne forværres, og at borgerne mister tilliden til EU. Derfor har jeg netop spurgt til problemet for tredje gang.

Virkelighed går under raderen 
Jeg tror, at en af grundene til, at EU-embedsmændene ikke gør mere for at dæmme op for problemerne, er, at de foregår i de juridiske gråzoner og derfor ikke fremgår på skrivebordet og i regnearkene. Virkeligheden går med andre ord under embedsfolkets radar, og derfor bliver social dumping sjældent nævnt i rapporter eller evalueringer af lovgivning. Men det må jo ikke blive en undskyldning!

Kommissionen burde lægge lige så meget energi i at forhindre social dumping og skabe tryghed på arbejdsmarkedet, som den gør i at opdatere og håndhæve regler mod forhindringer på det indre marked.

Hvis alle skal have glæde af EU-samarbejdet, skal der sikres lige og ordentlige forhold for alle virksomheder og arbejdstagere.

Politkere har et ansvar 
Det kræver, at vi har stærke og opmærksomme politikere i Europa-Parlamentet, som med kritik og i konkrete forhandlinger kan påvirke lovgivningen og embedsmændene i EU.

De sidste par år har jeg sat fingeraftryk på flere stykker lovgivning, der gælder for den arbejdskraft, der i kortere og længere tid arbejder i et andet land end det, hvor de er statsborgere. Jeg har været med til at sikre de danske arbejdstageres ret til at strejke, og i starten af det nye år regner vi med at nå til enighed om bedre håndhævelse af reglerne for den vandrende arbejdskraft.

Vi kan med andre ord sagtens sikre den danske model og ordentlige arbejdsmarkedsforhold. Men embedsmændene skal være meget mere lydhøre, når EU-reglerne ikke fungerer efter hensigten.

Jeg ville derfor ønske, at nogle af de europæiske embedsmænd ville tage med mig ud og besøge tillidsvalgte og deres arbejdspladser i Danmark.

De kunne godt bruge et mere jordnært perspektiv på udfordringerne.

Forrige artikel Europæisk banktilsyn giver Danmark massive problemer Europæisk banktilsyn giver Danmark massive problemer Næste artikel Velfærdsturisme - noget skal der gøres Velfærdsturisme - noget skal der gøres