SF til regeringen: Stram sanktionerne mod Myanmars militærjunta

Hvis Danmark skal gå foran i kampen for demokrati og menneskerettigheder er intet mere vigtigt lige nu end at stoppe overgrebene i Myanmar. Regeringen bør presse på i EU for, at der hurtigst muligt indføres sanktioner mod militærdiktaturets olie- og gasselskab, skriver Rasmus Norqvist. 

Af Rasmus Nordqvist
Ordfører for international udvikling, medlem af Europaudvalget, SF

1. februar stoppede Myanmars militær ti års eksperimenter med stadig mere demokratiske styreformer i det asiatiske land, der ligger lige nord for danskernes turistmekka i Thailand og klemt inde mellem Kina, Indien og Bangladesh.  

Siden februar har militærjuntaen sat sig på hele magtapparatet og slået hårdt ned på de omfattende protester mod militærkuppet, drevet af især de unge.

Mere end 700 fredelige demonstranter er blevet dræbt i konfrontationer med militæret, tusinder er såret og andre tusinder er endt i fængsel for gennem fredelige demonstrationer at kræve demokrati og basale menneskerettigheder. Landet er fortsat i en borgerkrigslignende tilstand, hvor internettet bliver lukket ned og kritikere forfølges.  

Reaktionerne fra omverden har været kraftige. Først indførte USA sanktioner, og 19. april fulgte EU efter og indførte sanktioner mod i alt 35 personer og to militære konglomerater, der er vigtige indtægtskilder for det brutale militær.

Militæret i Myanmar er ikke 'bare' et militær, som vi kender det fra Danmark. Det ejer og kontroller selskaber inden for en række kritiske sektorer og er dermed sikret en strøm af indtægter, der kan bruges til den fortsatte undertrykkelse af befolkningen. 

Stram grebet om indtægtskilde
Desværre har hverken USA eller EU endnu indført sanktioner mod Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE), der er militærets allervigtigste indtægtskilde. 

Myanmar har meget store gasreserver i det Indiske Ocean, der forventes at give militæret omkring 10 milliarder kroner i indtægter alene i 2021. Penge, som militæret kan bruge til at konsolidere sin magt, indkøbe våben og berige den militære elite. 

Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE) var frem til militærkuppet i februar styret af et departement i Myanmars energiministerium. Men efter kuppet har militærjuntaen overtaget kontrollen med selskabet og dets bankkonti. Det betyder, at de mange hundrede millioner, der hver måned bliver betalt til MOGE ender direkte under militærets kontrol.

Er indtil videre gået fri
Regeringen og udenrigsminister Jeppe Kofod bør arbejde for, at EU øjeblikkeligt indfører sanktioner mod Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE) - noget FN’s særlige rapportør om situationen i  Myanmar allerede opfordrede til 11. marts. Der er allerede indført sanktioner mod mange andre af militærets selskaber, men MOGE er indtil videre gået fri. 

Med Myanmar Oil and Gas Enterprise på sanktionslisten, vil der være taget et væsentligt skridt mod at kvæle militærjuntaens vigtigste indtægtskilde og dermed få stoppet de koordinerede overgreb på civile der lige nu foregår i Myanmar.  

EU må skærpe kursen overfor militærdiktaturet i Myanmar. Handler vi ikke nu, vil være et fatalt svigt af de modige unge mænd og kvinder, der dagligt sætter livet på spil i kampen for demokrati og basale menneskerettigheder i Myanmar. 

Forrige artikel Lars Gårn Hansen: Kvotemarkedet bør være det bærende element i EU's klimapolitik Lars Gårn Hansen: Kvotemarkedet bør være det bærende element i EU's klimapolitik Næste artikel 3F: Den danske model må ikke gå tabt i EU's udvikling 3F: Den danske model må ikke gå tabt i EU's udvikling