SF laver kovending i sag om EU-rabat

RABAT: Tidligere var SF imod, at VK-regeringen ville kæmpe for en dansk EU-rabat under EU-formandskabet, men nu mener partiet, at rabatten er en god idé. SF afviser, at der er sket et kursskifte.

Da VK-regeringen i foråret foreslog, at Danmark skulle kæmpe for en dansk EU-rabat under det danske EU-formandskab, var SF ikke begejstret. Alligevel står partiet nu bag det helt samme ønske om en dansk EU-rabat på 1 mia., som VK-regeringen dengang foreslog.

Det fremgår af et svar fra finansminister Bjarne Corydon (S) til Dansk Folkepartis Pia Adelsteen. I svaret slår finansministeren fast, at regeringen mener, at "Danmark betaler et uforholdsmæssigt højt bidrag til EU's budget", og derfor "vil regeringen stå fast på en korrektion på 1 mia. kr. årligt til Danmark".

Uklog prioritet
Det er ordret den samme formulering Claus Hjort Frederiksen (V) brugte i foråret, da han var finansminister og foreslog, at Danmark skulle have en rabat på 1. mia. kr. om året på EU-budgettet.

Dengang mente SF's EU-ordfører, Pia Olsen Dyhr, at det var en "uklog" strategi, når Danmark jo gerne vil have alle rabatordningerne afskaffet.

"Jeg synes, det er en helt forkert prioritering under det danske EU-formandskab. Vi vil gerne have rabatordningerne afskaffet, og derfor er det jo uklogt selv at komme offensivt og forslå en ny rabatordning," sagde Pia Olsen Dyhr dengang til Altinget | EU.

SF: Vi mener stadig det samme
Men nu mener SF, at det faktisk er en ret god idé at arbejde for en dansk rabat under EU-formandskabet.

"Vi er imod rabatordninger generelt. Vi mener stadig, at rabatordningerne skal afskaffes for alle. Men Danmark betaler uforholdsvis meget, så vi vil arbejde for at få rabatordningerne afskaffet for alle," siger SF's EU-ordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Er du så enig med Pia Olsen Dyhr i, at det er uklogt selv at foreslå en ny rabatordning?

"Jeg tror egentlig ikke, jeg mener noget anderledes end Pia Olsen Dyhr. Grundlæggende skal vi have en rabatordning, så længe de eksisterer. Men vores fokus skal være på at få dem afskaffet".

Hvis I arbejder for at få ordningen fjernet, er det så en god idé selv at foreslå en ny rabatordning?

"Man kan sige, at så længe de eksisterer, så skal skal vi også have en rabat, men vores fokus skal være på at få dem afskaffet samlet set. Vi løser ikke det grundlæggende problem, hvis vi selv afstår fra at få vores rabatordning".

Løser man det grundlæggende problem med rabatordninger ved selv at foreslå en ny rabatordning?

"Vi løser ikke noget med at fortsætte uden nogen rabat, mens de andre lande fortsætter det".

Tror du, I får held med at få rabatordningerne væk?

"Ja, det tror jeg faktisk. Det er vores prioritet, at de skal væk, og jeg tror, der er mange lande, der godt kan se, at ordningerne er helt hen i vejret, så det tror jeg, er muligt," siger Lisbeth Bech Poulsen.

Forrige artikel Her er Wammens job Her er Wammens job Næste artikel Denne uge i EU (46) Denne uge i EU (46)