Se mulighederne i EU!

BLOG: EU er nødvendigt for at finde løsninger på vores globale problemer. Dog er der brug for flere borger-til-borger-initiativer for at styrke demokratiet i EU.

Af Carsten Grubach Madsen
Cand.scient.pol., projektmedarbejder hos Nyt Europa

Der er ingen tvivl om, at det europæiske samarbejde i øjeblikket står over for en stor udfordring. Ja-og-nej-debatten er for alvor blusset op i Storbritannien. Dertil viste en undersøgelse fra Eurobarometer i sidste måned, at 29 procent af de europæiske borgere har et meget negativt syn på EU.

Derfor ville det uden tvivl være ønskværdigt, hvis vi kunne få de europæiske politikere og borgere til at nærme sig hinanden, så vejen til Bruxelles blev kortere.

Styrk demokratiet 
Men i stedet for at sidde på sidelinjen og betragte problemerne udefra vil vi i Nyt Europa kæmpe for, at der kommer flere borger-til-borger-initiativer, der kan styrke den demokratiske proces. Under sommerens EU-formandskab arrangerede Nyt Europa den utraditionelle, men yderst succesfulde EU-konference "The Great Debate". Her blev der fundet mange innovative løsninger på fremtidens demokratiske, miljømæssige, økonomiske og demografiske udfordringer frem mod 2050.

Dette skridt er dog ikke nok. Eksempelvis vil det være en god idé at anvende højskolerne som ramme for, at hundredvis af Europas mest engagerede unge hvert år kan mødes og samarbejde i nogle uger. Det vil uden tvivl bringe nogle af morgendagens, globale løsninger frem. Borger-til-borger-projekterne er netop vigtige for at kunne engagere os alle i det samfund, vi lever i. Og ved at stemme til bl.a. både Folketinget og Europa-Parlamentet kan vi selv være med til at skabe det Europa, vi ønsker.

Vi har brug for EU
Vi er i Nyt Europa enige i, at EU ikke er perfekt, og at der er mangler, for eksempel hvad angår demokratiet. Men vi kommer ingen vegne med blot at være imod, hvis der skal gøres en forskel i en union med en halv milliard indbyggere. Lad os i stedet kæmpe med de midler, vi har, for at skabe et løsningsorienteret, inklusivt og demokratisk EU.

Og ja, EU er måske for stort til de små ting, men ikke for lille til at kunne lave store projekter, der kan frembringe de nødvendige globale løsninger på længere sigt. Det vil Folketinget, kommunerne og for den sags skyld EFTA aldrig kunne klare alene. Derfor er det så vigtigt at se mulighederne fremfor begrænsningerne i EU.

Forrige artikel Finansskat: Hvorfor dælen nøler S, SF og R? Finansskat: Hvorfor dælen nøler S, SF og R? Næste artikel Hvem har ansvaret? Hvem har ansvaret?