Sabeena Sareen: Skrot formynderiet

EP-BOBLERE: Liberal Alliance vil sende Manu Sareens søster, Sabeena, til Europa-Parlamentet. Her vil hun gøre op med det, hun beskriver som EU’s formynderi.

BRUXELLES: Mindre EU-bureaukrati.

Det er budskabet på Sabeena Sareens valgplakater, der skal være med til at overbevise danskerne om, at de skal sende hende i rutefart til Bruxelles og Strasbourg de næste fem år som EU-parlamentariker for Liberal Alliance.

Det er nærmest præcis to år siden, at hun meldte sig ind i partiet.

"Det var faktisk en fødselsdagsgave til mig selv," siger Sabeena Sareen, der fylder 42 i næste uge.

"Det var ikke helt nemt. Min storebror er trods alt Manu Sareen (radikal socialminister, red.), så jeg skulle lige gøre op med mig selv, om det var det rigtige. Men jeg har altid været meget imponeret over Liberal Alliance. De kan godt lide at sige tingene, som de er. Tingene bliver ikke pakket så meget ind i vat, og det gør jeg heller ikke selv," siger hun.

Klar tale 
"Vi tør tale om tingene. For eksempel omkring bankunionen, hvor vi har meldt klart ud, at vi ikke vil være med. Vi bliver ved med at spørge Socialdemokraterne, Konservative og Venstre, hvad de vil. For det synes jeg, man skylder at sige til danskerne. Det kan jeg godt lide ved Liberal Alliance," siger hun.

Det var partiet, der opfordrede hende til at stille op til parlamentsvalget d. 25. maj.

"Jeg har altid været interesseret i EU. Man kan jo ikke undgå det som politisk aktiv, fordi det har så stor indflydelse på det nationale plan. Jeg blev meget beæret over, at de spurgte mig, så jeg kan få lov til at være med til at ytre mig omkring det. For vi skal ikke ud af EU, men vi skal have det hen til det gamle EF," siger hun.

For mange regler 
Som sagt er det særligt EU-bureaukratiet, hun vil bekæmpe, hvis hun bliver valgt.

"Jeg synes, det er absurd, hvordan man for eksempel detailregulerer landbruget. Det skal EU slet ikke blande sig i. Der er så mange bureaukratiske tilgange til, hvordan tingene skal være," siger hun og nævner krumme agurker og glødepærer som ting, som EU i hvert fald ikke skal blande sig i.

"Skrot det - det er noget, som vi kan styre i vores eget land," siger hun.

Hvorfor vil du gerne vælges til Europa-Parlamentet?
Fordi jeg gerne vil være den konkrete, kritiske liberale stemme, der også kan sige fra. For det er ikke alt, vi skal være med til. Vi skal være med der, hvor der er brug for at være med, for eksempel omkring frihandel, frihed og fred. Men jeg vil gerne være med til at sætte en stopper for det formynderi fra EU, som har taget fuldstændig overhånd. For eksempel i forhold til vores sociale velfærdsydelser.

Hvilke konkrete sager kan du se dig selv engagere dig i?
Frihandel - hvordan vi kan gøre det mere fordelagtigt for Danmark og øge konkurrenceevnen. Og gøre det mere attraktivt for dansk erhverv, så vi kan skabe arbejdspladser og få virksomheder til Danmark og selv eksportere mere til andre europæiske lande.

Hvis der er en ting, du kunne ændre ved EU, hvad skulle det så være?
Jeg synes helt klart, at der er for meget formynderi, så det vil jeg gerne sætte en prop i. Og så virkelig få sat en stopper for den her sociale union, som ikke skal udvikle sig. For eksempel med børnechecken. Det er fuldstændigt absurd, at vi sender penge ud af landet til børn i andre lande. Hvis du arbejder her i landet og har dine børn her, så er det en anden historie, men hvis du ikke gør, så skal du ikke have den.

Hvad er dine egne erfaringer med EU-maskineriet?
Vi er jo underlagt det dagligt hver dag, når der kommer begrænsninger på for eksempel madvarer. Også når de bestemmer, hvad vi skal gøre med vores velfærdsydelser.

Kan du pege på en parlamentariker, som du mener, har gjort det godt?
Nej, desværre. De er da knalddygtige, men værdimæssigt ligger vi så langt fra hinanden. De melder for eksempel ikke klart ud, hvad de vil med bankunionen, og det er sådan noget, som skuffer mig. Når man sender en politiker ud, så vil jeg da også gerne vide, hvor de står, så jeg kan forholde mig til dem. Der må de melde ud og være ærlige og så stå ved deres meninger og holdninger.

 

Frem mod valget taler Altinget.dk med en række mindre kendte kandidater og spørger dem, hvorfor netop de ønsker at være vælgernes repræsentanter i Bruxelles. 

Forrige artikel Her er den nyeste prognose for EU-valget Her er den nyeste prognose for EU-valget Næste artikel Medier: Thorning skal redde EU-valgaftenen Medier: Thorning skal redde EU-valgaftenen