S: Messerschmidts budskab er vildfarelser

DEBAT: Morten Messerschmidts (DF) budskaber om velfærdturisme, grænsekontrol og den fælleseuropæiske patentdomstol står ikke mål med den eksponering, de får. Det mener Lasse Quvang Rasmussen (S), der er kandidat til Europa-Parlamentet.

Af Lasse Quvang Rasmussen (S)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Morten Messerschmidt (DF) har i den seneste tid været under angreb for ikke at bruge tid nok i Europa-Parlamentet.

Kritikken fra konkurrerende MEP'er går blandt andet på, at han bruger for meget tid på at tale sin sag i Danmark og i medierne. Det interessante er dog ikke, hvor han befinder sig til daglig, men hvad hans budskaber egentlig består af.

Ved nærmere eftersyn står indholdet nemlig ikke mål med den eksponering, budskaberne får. Her er tre eksempler på tvivlsomme politiske ideer fra Messerschmidts side.

Afstemning kan koste 500.000 job
Som en reaktion på debatten om velfærdsturisme og social dumping i Danmark har Morten Messerschmidt foreslået en folkeafstemning om den frie bevægelighed.

Den "løsning" holder ingen steder, da det reelt vil være en afstemning om Danmarks deltagelse i det indre marked. Messerschmidt vil således vinke farvel til i omegnen af 500.000 danske arbejdspladser, som er direkte knyttet til det indre marked. Det er et stort offer, der vil koste langt mere for Danmark end udfordringerne, der følger med den frie bevægelighed.

Vi skal i stedet arbejde benhårdt for at tilpasse EU's regler, så hvert land kan have sin egen arbejdsmarkeds- og velfærdsmodel uden social dumping og velfærdsturisme.

Dansk politiindsats skal stoppe ved Kruså
Foruden en afstemning om den frie bevægelighed, ønsker Messerschmidt at genindføre den danske grænsekontrol.

Det skal ske som led i bekæmpelsen af den grænseoverskridende kriminalitet, herunder hovedsageligt østeuropæiske tyvebander. I samme ombæring vil han dog ikke være med til at fjerne retsforbeholdet, der forhindrer dansk politi i at indgå i en effektiv efterforskning på tværs af grænser via politisamarbejdet Europol.

Al kriminalitet skal bekæmpes, uanset om det foregår nationalt eller på tværs af grænser. Men grænsebomme er ikke et specielt godt redskab til dette, særligt ikke i et land, hvor langt de fleste grænser er kystlinjer. Det, der skal til for at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet, er selvsagt en grænseoverskridende politiindsats. Her står Danmark udenfor i kraft af det retsforbehold, som Messerschmidt ikke vil være med til at fjerne.

Danmark skal nasse på europæisk patent
Messerschmidt vil heller ikke være med i den fælleseuropæiske patentdomstol.

Ser man på argumentationen bag, viser det sig, at Messerschmidt anerkender, at det er en fordel, at danske virksomheder kan tage et enhedspatent i hele Europa.

Han synes bare ikke, at Danmark skal være med, fordi vi ved at stå udenfor kan høste fordelene ved det fælles patentsystem i resten af Europa, men samtidig beholde vores eget system i Danmark. Det er godt gammeldags nasseri!

Hvis alle europæiske lande havde den tilgang, ville vi ikke være i nærheden af et fælles patentsystem. Realiteten er, at danske virksomheder vil kunne spare op imod en million kroner, når de får mulighed for kun at søge patent ét sted, som gælder hele Europa.

Det er kort sagt en kæmpe gevinst for dansk erhvervsliv, og patentsystemet er grundlæggende bare en god ide, hvilket Messerschmidt også selv anerkender. Derfor skal Danmark selvfølgelig være med.

Forrige artikel Stop EU's våbenhandel med Rusland og Ukraine Stop EU's våbenhandel med Rusland og Ukraine Næste artikel DF: Socialdemokraterne taler med DF: Socialdemokraterne taler med "uld i mund"