S: Kom ind i kampen, Messerschmidt

REPLIK: Morten Messerschmidt (DF) tror, at alle udfordringer i EU vil kunne løses med endnu flere danske forbehold. Men kan han pege på bare én ekspert i det danske mediebillede, som kan bakke ham op i det, spørger Jeppe Kofod (S).

Af Jeppe Kofod (S)
MF og kandidat til Europa-Parlamentet

I et debatindlæg på Altinget.dk anklager Morten Messerschmidt (DF) mig for at tale med "uld i mund" om udfordringerne omkring velfærdsydelser til EU-borgere.

I virkelighedens verden er det dog Morten Messerschmidt, som har et forklaringsproblem.

For vil han redegøre for, hvilke tiltag han og DF har taget mod social dumping i Europa-Parlamentet og i Folketinget? Og hvad indførelsen af et velfærdsforbehold og nationale særregler vil betyde for de knap 500.000 danskere, hvis arbejdspladser er afhængige af afsætningen på det indre marked?

Nej, Morten Messerschmidt har det bedst langt fra realiternes verden. Lad mig uddybe.

Vi ønsker at gøre op med løndumping
Udfordringerne omkring EU-borgernes adgang til velfærdsydelser bunder i problemerne omkring løndumping. Årsagen til, at vi i enkelte tilfælde ser velfærdsydelser blive brugt som et supplement til lønnen for udenlandske arbejdere, er, at afstumpede arbejdsgivere alt for længe har haft frit spil til at underbetale udenlandsk arbejdskraft.

Sikrer man, at den udenlandske arbejdskraft arbejder på danske løn- og arbejdsvilkår, vil kun den arbejdskraft, som kan konkurrere på lige vilkår med dansk arbejdskraft, kunne klare sig på det danske arbejdsmarked. Dermed vil hovedparten af problemet med EU-borgere, der bliver tilbudt velfærdsydelser i stedet for løn, være løst.

Socialdemokraterne har i Europa-Parlamentet og Folketinget kæmpet hårdt for at bekæmpe løndumping. Eksempelvis har vi været en drivende kraft i udarbejdelsen af EU's håndhævelsesdirektiv, hvor medlemslandenes myndigheder og fagbevægelser har fået bedre muligheder for at kontrollere udstationerede firmaer.

Direktivet sikrer desuden, at det bliver muligt at indføre kædeansvar for udstationeret arbejdskraft i byggebranchen.

Imens Socialdemokraterne har arbejdet hårdt i Europa-Parlamentet, har Morten Messerschmidt og hans gruppe ikke rørt en finger. I Danmark har DF - endda sammen med Venstre - fremsat beslutningsforslag om at begrænse konfliktretten for fagforeninger og tillade udenlandske overenskomster med lave lønninger.

Fælles løsninger
Det indre marked er kernen i dansk økonomi, og langt over halvdelen af vores eksport går dertil. Morten Messerschmidt tror, at alle udfordringer i EU vil kunne løses med endnu flere forbehold, men kan han pege på bare én ekspert i det danske mediebillede, som kan bakke ham op i det?

I et indre marked, som er baseret på fælles regler, vil flere danske særregler kun skade vores økonomi og vores arbejdspladser, ligesom det vil betyde mindre dansk indflydelse i EU.

Udfordringerne omkring velfærdsydelser til EU-borgere skal i stedet løses i fællesskab i EU. Det er jeg villig til at kæmpe for, og det er den danske regering villig til at kæmpe for. Men vi er ikke villige til at introducere danske særforbehold, som reelt vil melde os ud af det indre marked, og dermed gamble med op imod en halv million danske arbejdspladser. Den politik kan Morten Messerschmidt få helt for sig selv. Jeg mener, det er både populistisk og uansvarligt.

Jeg stiller op for et parti, som ønsker ret og rimelighed i adgangen til velfærdsydelser, og samtidig tager udfordringen med løndumping alvorligt.

Imens siger Morten Messerschmidt, at han får mere ud af at deltage i medierne i Danmark og skrive lange indlæg på Facebook, end at deltage i møder og levere et hårdt stykke arbejde i Europa-Parlamentet. Det koster i sidste ende dansk indflydelse - ligesom et dansk velfærdsforbehold vil gøre. Jeg ønsker ikke, som Morten Messerschmidt, at gamble med danske arbejdspladser og fjerne kilden til forsat dansk velstand.

Forrige artikel SF: EU-Kommissionen ser gennem fingre med ulovlig halekupering SF: EU-Kommissionen ser gennem fingre med ulovlig halekupering Næste artikel Derfor vil danskerne stemme nej til patentdomstolen Derfor vil danskerne stemme nej til patentdomstolen