Regeringen nedstemt i børnecheck-sag

EU: Et flertal uden om regeringen bestående af de borgerlige partier og Enhedslisten har stemt for det meget omtalte beslutningsforslag om børnecheck til EU-borgere. Regeringen kan ikke gøre andet end at ignorere det, mener Socialdemokraterne.

Regeringen blev torsdag nedstemt af et flertal i Folketinget i sagen om børnechecken. Enhedslisten og Venstre valgte nemlig at støtte et meget omtalt beslutningforslag fra Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Beslutningsforslaget fra de borgerlige partier går ud på at pålægge regeringen at udbetale børnecheck efter den gældende danske lov - altså efter det optjeningsprincip, som et flertal i Folketinget vedtog i 2010, men som regeringen efter en henvendelse fra EU-Kommissionen ikke har fulgt siden sidste sommer.

Helt konkret stemte 58 for forslaget, mens 49 stemte imod det efter en langstrakt debat torsdag formiddag. 

Regeringen vil dog ikke følge flertallet i Folketinget.

"Regeringen kan ikke gøre andet end at overholde det juridiske rum, der er," sagde Socialdemokraternes skatteordfører, John Dyrby Paulsen, under debatten med henvisning til EU-retten og tilføjede, at sagen i sig selv ikke er noget, som beløbsmæssigt "vækker større bekymringer".
  
R: Trist dag

Regeringens normale støtteparti, Enhedslisten, ser dog sagen fra en lidt anden vinkel: Nemlig at EU bestemmer over de danske velfærdsydelser og overtrumfer den danske lov.

"Vi har fået det ene eksempel efter det andet på, at vi ikke bestemmer selv, når det kommer til indretningen af vores velfærdsydelser," sagde Enhedslistens Finn Sørensen, som mente, regeringen havde været med til at "bilde borgerne ind, at vi bestemmer selv".

Under debatten vendte regeringspartierne deres skyts mod Venstre og Konservative, som blev anklaget for at have presset embedsmændene, da den danske lov blev vedtaget. Venstre blev også anklaget for at sælge ud i EU-debatten.

"I dag er en trist mærkedag for det danske og europæiske samarbejde. Det er ikke værdigt for Venstre, som her ikke står vagt om det europæiske samarbejde," sagde den radikale Christian Friis Bach.

Venstre mente derimod, at det var regeringen, som stod med et forklaringsproblem, og hellere ville tale jura end politik.

"Det er næsten, som om man skulle tro, at det var juridisk studenterklub. Det er sigende for regeringens tilgang til denne sag," sagde Venstres skatteordfører, Torsten Schack Petersen.

Afstemningen var dog ikke snorlige for Venstre. Birthe Rønn Hornbech (V) ville nemlig ikke følge sit parti, og tog konsekvensen og stemte imod.

"Fordi forslaget er imod EU-retten," sagde Birthe Rønn Hornbeh til Fyns Stiftstidende inden afstemningen.

Forrige artikel Danske parlamentarikere står svagt i EU's ordfører-regnskab Danske parlamentarikere står svagt i EU's ordfører-regnskab Næste artikel Fagbevægelsen slår lobbykræfterne sammen i EU Fagbevægelsen slår lobbykræfterne sammen i EU