Problemhærget Bosnien får grønt lys til EU-kandidatstatus af Kommissionen

På trods af kæmpe politiske problemer i Bosnien-Hercegovina mener EU-Kommissionen, at det er på tide at lade landet blive officiel kandidat til EU-medlemskab.

BRUXELLES: Udfordringer er der nok af i Bosnien-Hercegovina lige nu. EU-Kommissionen beretter i sin årlige fremskridtsrapport for landene i EU’s venteværelse om ”dyb politisk polarisering” i det etnisk delte land og stilstand i de reformer, der skal bane vejen for optagelsesforhandlinger med EU.

Alligevel anbefaler EU-Kommissionen nu, at landet får officiel plads i gruppen af EU-kandidatlande.

”Vi tilfører en positiv dynamik i processen og håber, at regionen vil gribe muligheden og følge op med at implementere vigtige reformer,” lød det fra EU’s udenrigschef, Josep Borrell, efter EU-kommissærernes beslutning på et møde onsdag.

Dermed skriver han den bosniske historie ind i den udvikling, som blev startet i sommer, hvor et krigshærget Ukraine også højst uventet fik tildelt kandidatstatus sammen med Moldova, og med visse betingelser også Georgien. Det er en udvikling, som vil knytte landene med EU-aspirationer tættere på Unionen, uanset om de reelt er klar til optagelse eller ej.

”Den vurdering, vi laver nu, handler også om, hvilken slags Union vi ønsker os i fremtiden. Og det er klart, at vi tror på vore partneres europæiske fremtid. Ruslands brutale invasion af Ukraine bringer vigtigheden af EU’s udvidelse i stærkt relief, som får ny geopolitisk betydning. Det er en langtidsinvestering i fred, velstand og stabilitet for vores kontinent,” sagde Josep Borrell.

14 store hængepartier

Borrell gør også klart, at egentlige forhandlinger først kan starte, når Bosnien når i mål med forbedringer på 14 problemområder for landet som retsvæsen, demokrati, grundlæggende rettigheder, korruption, mediefrihed med mere, som Kommissionen allerede identificerede i 2019.

I sin nye rapport konkluderer Kommissionen, at de ikke er i nærheden af at være tacklet. I nogle tilfælde bevæger udviklingen sig nærmere baglæns.

De mange udfordringer i Bosnien peger tilbage på den voldsomt komplekse politiske opbygning af landet, som blev bestemt ved den såkaldte Dayton-fredsaftale i 1995. Den afsluttede krigen i området, som var del af det tidligere Jugoslavien.

Her blev magten delt mellem landets etniske grupper, serberne, kroaterne og bosniakkerne, og mellem Republika Srpska og resten af landet i en styreform, som aldrig har fundet sin gænge. Fornyede interne politiske spændinger i landet gør det svært at se, hvordan det skal ændre sig inden for overskuelig fremtid.

Det er nu op til de 27 EU-lande, om de vil støtte Kommissionens anbefaling og give Bosnien officiel kandidatstatus.

Den bosniske udenrigsminister, Bisera Turković, bød Kommissionens beslutning velkommen på Twitter.

Hun kalder det ”et stærkt budskab til borgerne” i Bosnien-Hercegovina.

”Genoplivningen af denne proces er af afgørende betydning for borgerne, staten og stabiliseringen af hele regionen,” lød det fra Bisera Turković

Forrige artikel Regeringen peger på Danmarks to første EU-forsvarsprojekter Regeringen peger på Danmarks to første EU-forsvarsprojekter Næste artikel Industrien efterlyser en europæisk løsning på energikrisen i stedet for kapløb om støttepakker Industrien efterlyser en europæisk løsning på energikrisen i stedet for kapløb om støttepakker