Pessimisme over eurozonen trods vækst

EURO-KRISE: Trods krisen oplevede EU vækst i både andet og tredje kvartal. Men vækstbilledet er komplekst, og niveauet er for lavt til at løfte de europæiske lande ud af krisen, mener økonomer.

EU oplevede vækst i både andet tredje kvartal af 2011. I både de 17 euro-lande og hele EU generelt har begge kvartaler givet en vækst på 0,2 procent. Men det ser alligevel dystert ud, mener flere økonomiske eksperter. Problemet er, at det er for lav en procent til at løfte eurozonen ud af gældskrisen.

"EU-landenes økonomiske struktur kan i store træk er karakteriseres ved, at væksten skal ligge på 1,5-2 procent om året i BNP for at undgå, at arbejdsløsheden stiger," fortæller professor på Roskilde Universitet, Jesper Jespersen.

Professor fra Aarhus Universitet, Torben M. Andersen, er enig i, at et vækstniveau på 0,2 % ikke er nok til at stoppe krisen.

"Der er således ikke tale om tegn på, at der er skabt en stærk vedvarende vækst i EU. Det generelle problem er et lavt niveau for privat forbrug og investeringer sammen med en meget stram offentlig økonomi og i mange tilfælde nedskæringer," forklarer han.

Dækker over afgørende forskelle
At der trods alt har været vækst i EU, er udtryk for et mere komplekst billede, mener professor fra CBS, Jesper Rangvid. Der er klare forskelle på de "stærke" og "svage" lande. Hvor lande som Tyskland og Finland oplevede en større vækst end 0,2 %, oplevede Spanien ingen vækst, og Grækenland og Portugal oplevede klart faldende BNP.

Et andet aspekt er renteniveauet, som er lavt i vækstlandene, men langt højere i landene uden vækst.

"Det bliver svært for landene med meget lav eller negativ vækst at overbevise markederne om, at de er på en farbar vej ud af krisen. Derfor bliver de mødt med høje renter, når de skal finansiere deres gæld," uddyber Jesper Rangvid.

Billedet med positiv, men meget lav vækst er dog ikke udelukkende negativt. 

"Irland, som jo blev reddet af EU-landene og IMF, og har gennemført nogle meget hårde opstramninger, har opnået vækst gennem 2010. Det vil sige, at Irland nu begynder at se frugterne af de hårde opstramninger. Desuden oplever mange af de østeuropæiske lande som Estland, Letland, Litauen og Rumænien pæne vækstrater," understreger Jesper Rangvid.

Mørke udsigter
Trods enkelte positive historier er udsigterne ikke lyse for den økonomiske situation i EU. Børsens Investor 1000 kunne sidste uge bringe en historie om, at EU sandsynligvis vil opleve negativ vækst i fjerde kvartal af 2011. Fortsætter den negative vækst ind i første kvartal af 2012, hvilket er sandsynligt, er der tale om teknisk recession.

Man forventer dog atter en forsigtig positiv vækst senere i 2012, forklarer Jyske Banks seniormakroanalytiker, Tina Winther Frandsen, til Investor 1000. Men hun understreger, at væksten afhænger af, at man finder en fælles løsning på gældskrisen i EU.

,

Forrige artikel Aktører: Red danskerne for skjulte medicinreklamer Aktører: Red danskerne for skjulte medicinreklamer Næste artikel Hedegaard: Durban skal levere fremgang Hedegaard: Durban skal levere fremgang