Pak berøringsangsten væk

BLOG: Trods 40 års medlemskab er de danske EU-positive politikere berøringsangste over for EU-emner. Det er et udtryk for populistisk leflen for vælgerne, og desværre smitter det manglende engagement af på borgerne.

Af Erik Boel
Landsformand, Europabevægelsen.

Sejlende alene i en lille synkende jolle. Det ville blive realiteten for Danmark, havde vi sagt nej tilbage i 1972. Sagde danskerne ja ville en stor lumsk smilende mand med EF-knappenål i reversen knuse os med sine kæmpenæver.

Bølgerne gik højt op til folkeafstemningen om det danske EU-medlemskab for 40 år siden. Både blandt politikerne, hos den danske befolkning og ikke mindst på satiretegningerne.

Siden er debatten desværre stilnet gevaldigt.

Absurd, virkelig, når man tænker på medlemskabets indvirkning på nærmest alle facetter i danskernes dagligdag. Når vi rejser, når vi spiser et stykke frugt. Ja endda når de danske kvinder, og visse mænd, lægger makeup om morgenen, inden de skal ud ad døren, har EU haft en positiv indflydelse.

Berøringsangst smitter
Alligevel er vi 40 år efter stadigvæk ikke fuldgyldigt medlem af det europæiske fællesskab. Fordi vi stadig trækkes med de fire danske forbehold, og fordi de danske EU-positive politikere, som man nogen gange kan glemme, trods alt er i overtal i Folketinget, stadig har berøringsangst over for emner, der vedrører EU. Denne afstandstagen har desværre en tendens til at smitte af på den danske befolkning.

Oven i det kommer, at et notat med reformplaner for EU lækket i denne uge klart viser, at Danmark bliver kørt endnu længere ud på et sidespor – til skade for danskerne og ikke mindst for dansk erhvervsliv.

Det er simpelthen på tide, at politikerne bekender kulør og tager en åben debat om Danmarks rolle i EU. Kun på den måde kan vi også få engageret borgerne.

Fornuftstridig kursændring hos K og LA
Derfor hjælper det bestemt ikke, at Konservative ved deres landsmøde under ophedet debat valgte helt at fjerne opfordringen til afskaffelsen af de danske undtagelser fra deres partiprogram. Uanset om man hos De Konservative stadig vil arbejde for en afskaffelse af forbeholdene, mener jeg, at det er et dårligt signal at sende til omverdenen. De Konservatives seneste beslutning gør, at partiet dermed følger en mere EU-skeptisk linje og dermed går i fodsporene på blandt andre Liberal Alliance, som har ændret kurs i forhold til EU-spørgsmål og nu vil bevare retsforbeholdet. Endnu en absurd melding, taget i betragtning at Alliances kernevælgere fra erhvervslivet, selv entydigt peger på forbeholdets skadelige indvirkning for danske virksomheder.

Jeg mener, at den seneste udvikling blandt partierne er sørgelig og et udtryk for en populistisk leflen for vælgerne, der i forvejen er dårlig klædt på til at tage EU-debatten.

EU-positiv dagsorden 
De Konservatives og Liberal Alliances seneste nedtoning af EU's betydning for Danmark smitter selvfølgelig af på borgerne. Politikerne har et stort ansvar for at få inddraget den almindelige dansker i hele EU-debatten og gøre den mere folkelig, så alle har en saglig basis for at tage stilling til, hvad vi vil med det europæiske samarbejde. De EU-skeptiske politikere har været gode til at sætte dagsordenen. Nu er det på tide, at EU-positivisterne kommer frem af busken. Ellers ender Danmark ganske som på satiretegn 

Forrige artikel Brug din platform, Søvndal Brug din platform, Søvndal Næste artikel Barroso må gribe i egen barm Barroso må gribe i egen barm