Nyt Europa: En ny regering skal kæmpe for klimapolitikken i EU

DEBAT: Folketingsvalget handler også om EU. Vi har brug for en regering, som ønsker et forpligtigende europæisk samarbejde, og som vil presse på for en stærk klimadagsorden i EU, skriver Lone Loklindt og Steen Gade.

Af Lone Loklindt og Steen Gade
Henholdsvis nytiltrådt og tidligere formand for Nyt Europa

Danmarks EU-valg er kun halvt færdigt.

Europaparlamentsvalget var en rigtig god første halvleg. I dag er anden halvleg.

For fælles lovgivning i Europa afhænger lige så meget af, hvad regeringerne i EU kan blive enige om, som af europaparlamentets sammensætning.

Folketingsvalg handler også om EU
Valget 26. maj blev et markant miljø- og klimavalg samt et klart ja til tæt europæisk samarbejde.

Folkebevægelsen mod EU forsvandt, DF gik meget kraftigt tilbage, og de, der stadig vil ud – DF og EL – har dæmpet sig. Så vi har nu en chance for at få de reelle diskussioner om, hvad vi vil i EU i stedet for skyggeboksning for og imod.

Vi er i EU, og fælles beslutninger er helt afgørende for vores fremtid – her i Danmark. Det gælder klima, miljø, natur og biodiversitet, men det gælder faktisk hele vejen rundt.

Ud af EU, i verden som den ser ud i dag, fører lige lukt ud i en globalisering uden sikkerhedsnet, med mindre beskyttelse af lønmodtagere og miljø.

Derfor handler anden EU-halvleg også om at få et flertal i Folketinget, som fredag efter fredag i Europaudvalget vil lægge en ny kurs for Danmark.

For klima og for at Danmark kan genvinde en grøn førertrøje i kampen for at få klima højere og højere op på dagsordenen i EU-samarbejdet.

Vi har brug for et grønt flertal
Vi trænger til at komme op af hængedyndet under Løkke, hvor EU-samarbejdet – især på miljøområdet – er blevet talt ned med snak om overimplementering af EU-lovgivning, gennem svækket miljøindsats af fælles EU-lovgivning på grund af landbrugspakken og med en meget svækket profil på klimaområdet i EU og internationalt, kun lidt repareret de sidste måneder.  

Danmark blev ligefrem udnævnt til ”dagens fossil” af verdens grønne organisationer på klimatopmødet i Paris, efter at den havde droppet den tidligere regerings mål om 40 procent CO2-reduktion i 2020.

Vi har brug for et grønt og europæisk orienteret flertal i Folketinget og derfor også en regering, der for alvor forstår, at klima- og miljøløsninger kræver to ting af den.

For det første helhjertet tilslutning til tæt og forpligtende europæisk samarbejde.

For det andet at Danmark skal gå ind i en positiv konkurrence med Sverige (der i dag har førertrøjen) og Frankrig om at presse meget stærkere miljø- og klimapolitikker igennem i EU.

Allerede i 2020 og igen i 2022-24 skal EU, som en del af Paris-aftalen, igen melde CO2-reduktioner ind til FN.

Vi har gjort det før. Det kan gøres igen.

Forrige artikel Nikolaj Villumsen: EU skal samle sin klimaregning op Nikolaj Villumsen: EU skal samle sin klimaregning op Næste artikel Økologisk Landsforening: Her er vores ønsker til en ny regering Økologisk Landsforening: Her er vores ønsker til en ny regering