Ny vindmølle-aftale vækker begejstring

REAKTION: Den netop indgåede aftale om at fremme vilkårene for vindmøller i Nordsøen bliver godt modtaget. “En gammel Greenpeace-drøm,” siger ngo-repræsentant.

Det er rigtigt godt, at Danmark nu i samarbejde med EU-kommissionen om en række europæiske lande går sammen om at forsøge at skabe bedre rammer for vindmølleprojekter i Nordsøen.

Det er meldingen fra en række aktører.

“Det er fantastisk, at man nu vil strømline processerne, så der kan blive bygget mere offshore-vind,” siger klima- og energimedarbejder i Greenpeace Tarjei Haaland.

Har fortæller, at Greenpeace helt tilbage i 1990’erne var til møde med daværende miljøminister Svend Auken (S) om at gøre netop Nordsøen til en fremtidig grøn energi-hub.

“Så man kan godt sige, at der er tale om en gammel Greenpeace-drøm,” siger Tarjei Haaland.

Glad industri
Også vindmøllebranchen jubler over den nye Nordsø-aftale.

”Det er et meget stærkt politisk signal, der sendes med denne erklæring,” siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien, i en pressemeddelelse.

“Vi har i en årrække peget på potentialet i Nordsøen, og derfor er det utrolig glædeligt, at der nu er politisk opbakning til at se nærmere på, hvordan vi kan høste potentialet i Nordsøen yderligere. Med et bredt samarbejde og med projekter på tværs af nationale farvande kan vi sikre en meget stor merværdi, og det er jeg glad for, at politikerne vil fokusere på perspektiverne i,” fortsætter vindmølledirektøren.

Vækst vækst vækst
Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) selv antyder, at aftalen kan bane vejen for et vindeventyr, der kan give mindelser om den californiske it-industri.

”Hvis Nordsøen bliver et Silicon Valley for havvind, så kan det blive en rigtig god forretning for Danmark og samtidig en stor gevinst for klimaet. Der er et stort potentiale i at udvikle fællesprojekter, så vi får udnyttet de bedste pladser i Nordsøen, lavet udbud i større skala og dermed reduceret omkostningerne ved havvindudbygningen,” udtaler Lars Christian Lilleholt, der mener, at den nye aftale kan give næring til vækst på dansk jord.

“Nordsø-samarbejdet kan betyde arbejdspladser, vækst og udvikling i Danmark,” fortsætter ministeren.

En del af en energiunion
I Bruxelles ses aftalen som et skridt på vejen mod skabelsen af en egentlig energiunion.

“Erklæringen er et vigtigt skridt i retning af en Energiunion, der kan levere de klimaforpligtelser vi gav i Paris sidste år. Tæt regionalt samarbejde og fælles anvendelse af energikilder vil være afgørende, hvis vi skal kunne udnytte Nordsøens fulde potentiale til den lavest mulige pris,” udtaler EU-kommissær for skabelsen af en energiunion, Maroš Šefčovič.

Klima- og energikommissær Arias Cañete supplerer.

“Dagen i dag markerer et vendepunkt for samarbejdet i Nordsø-regionen. Vi har nu en konkret plan, der vil give resultat. Denne strategi vil styrke VE-kapaciteten, hjælpe i kampen mod klimaforandringer og forstærke energisikkerheden, hvilket er centrale mål for Energiunionen,” udtaler kommissæren.

Forrige artikel Det sker i EU: Glyphosat, migration og Løkke i Bruxelles Det sker i EU: Glyphosat, migration og Løkke i Bruxelles Næste artikel Grøndahl: Europas dilemma Grøndahl: Europas dilemma