Ny valgdato til Europa-Parlamentet

VALG: For at få en større valgdeltagelse til det næste valg til Europa-Parlamentet, vil Ministerrådet have valget flyttet fra juni til maj 2014. Ny dansk valgdato bliver formentlig 25. maj 2014.

EU-regler tilbage fra 1976 har bestemt, at valget til Europa-Parlamentet skal ske i starten af juni hvert femte år. Men det ønsker Ministerrådet nu at ændre.

I stedet for et tidligt sommer-valg foreslår medlemslandene nu, at valget til Europa-Parlamentet skal foregå 22.–25. maj 2014. Det er to uger tidligere på året end den oprindelige plan, hvor valget skulle afholdes 5.–8. juni 2014.

Det fremgår af et udkast til forslaget, der blev vedtaget af Ministerrådets udvalg for generelle anliggender i fredags (se link).

Den væsentligste årsag bag ønsket er, at politikerne håber, det vil give en højere valgdeltagelse. Når valget ligger i starten af juni er mange allerede taget på ferie, lyder et argument. Ved valget i 2009 var valgdeltagelsen for hele EU 43 procent. Imens var den på 62 procent ved det første valg i 1979. Også i Danmark er valgdeltagelsen markant lavere til Europa-Parlamentet end ved kommunal- eller folketingsvalg. 

Ifølge EU’s valglov kan Ministerrådet ændre på valgdatoen, hvis det viser sig ”umuligt” at afholde valgene i medlemslandene i den ellers aftalte periode, hvis Europa-Parlamentet bakker op og hvis ændringerne sker mindst et år inden valget. 

Forslaget fra medlemslandene behøver tilslutning fra Europa-Parlamentet før det kan træde i kraft. Både Morten Messerschmidt (DF) og Christel Schaldemose (S) skriver på Twitter, at den nye danske dato for Europa-Parlamentet bliver 25. maj 2014.

 

Forrige artikel Denne uge i EU (11) Denne uge i EU (11) Næste artikel EP-formandsposten skal fortsat deles i døren EP-formandsposten skal fortsat deles i døren