Ny aftale reducerer fiskekvoter i Østersøen massivt: "Det er en meget trist situation"

I en ny aftale skærer EU’s fiskeriministre markant i fiskekvoterne i Østersøen. Især fiskeriet af torsk bliver hårdt ramt. Erhvervet kalder aftalen en ”katastrofe”, mens DN jubler. Ministeren ærgrer sig.

Næste års kvoter for fiskeriet i Østersøen er nu fastlagt, og resultatet byder som forventet på en kæberasler til de danske fiskere i området.

Det fremgår af den nye kvoteaftale, der efter lange forhandlinger blev indgået tirsdag af EU’s fiskeriministre i Luxembourg.

Især det målrettede fiskeri efter torsk i den vestlige Østersø rammes hårdt af de nye kvoter, der reduceres med hele 88 procent i forhold til kvoten for 2021 og fremover kun gælder for bifangst.

Også sildekvoten reduceres med 50 procent i den vestlige del af Østersøen, ligesom at kvoten for fiskeri af laks reduceres med 32 procent.

"Det er en meget trist situation. Forskerne beskriver, hvordan Østersøen har det historisk dårligt, og meldingen har været klar hele vejen igennem: Vi er nødt til at gøre noget nu. Det betyder desværre, at vi kommer hjem med meget små kvoter på blandt andet vestsild og torsk i den vestlige Østersø, og de er kun til bifangster," siger fiskeriminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse.

Truede torsk

Den drastiske beslutning om fiskekvoterne i Østersøen kommer efter, at Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) har advaret kraftigt mod, at flere bestande i området – herunder især torsken - er truet i en sådan grad, at der er risiko for, at fiskeriet ikke kan opretholdes i fremtiden.

Det skyldes ifølge flere eksperter temperaturstigninger, dårligere havmiljø og flere år med overfiskeri.

Læs også: EU foreslår markant reduktion af torskekvoten i Østersøen - her er forklaringen

Forud for forhandlingerne anbefalede EU-Kommissionen derfor blandt andet at reducere torskekvoten med 92 procent, hvilket den danske regering vurderede ville ”have betydelige negative erhvervsøkonomiske konsekvenser” for de berørte fiskere.

Som ventet – og spået af fiskeriministeren - blev der ikke ændret betydeligt på anbefalingen med den endelige aftale.

Ministerkollegaerne gik med til at hæve torskekvoten, sådan at den nu ”kun” reduceres med 88 procent i forhold til 2021. Samtidig hæves kvoterne for rødspætte- og brislingefiskeriet i Østersøen.

Artiklen fortsætter efter tabellen.

 

Fiskeriforening: ”En katastrofe”

De højere rødspætte- og brislingekvoter er dog et lille plaster på såret for fiskerierhvervet, der kritiserer aftalen i hårde vendinger.

Hovedorganisationen for de danske fiskere, Danmarks Fiskeriforening (DFPO), tøver ikke med at kalde aftalen for ”historisk” og en ”katastrofe” for erhvervet.

”Mine tanker går til de fiskere, der med den her aftale har fået hevet tæppet væk under sig og ødelagt deres forretning. De står tilbage i en rigtig træls situation, og jeg ser det som en bund politisk opgave at hjælpe de berørte fiskere og lokalsamfund,” siger formand Svend-Erik Andersen i en pressemeddelelse.

Han understreger, at aftalen ”cementerer” behovet for en ophugningsordning for fartøjer i Østersøen, sådan at de berørte fiskere kan forlade erhvervet på ”en værdig måde”.

”Men vi har også brug for en oplægningsordning, så nogle af de fiskere, som tror på fremtiden og gerne vil beholde deres fiskefartøj, har mulighed for at lægge til kaj i en periode uden at fiske og dermed påvirke torskebestanden,” siger Svend-Erik Andersen.

Naturfredningsforening jubler

Aftalen mødes omvendt med store glæde i Danmarks Naturfredningsforening, der længe har argumenteret for at få reduceret fiskeriet i Østersøen af hensyn til de bestandenes overlevelse.

De kalder det en ”helt rigtig beslutning” at lukke det målrette fiskeri efter blandt andet torsk og sild i den vestlige Østersø.

”De alt for små fiskebestande er selvfølgelig en katastrofe for fiskerne i Østersøen, og vi føler med de berørte fiskere. Men hvis silden og torsken skal have en fremtid i vores farvande, og vi vil have noget at fiske efter igen, så ser vi ingen andre udvej end at lukke det målrettede fiskeri for en tid,” siger havpolitisk seniorrådgiver Cathrine Pedersen Schirmer.

Samtidig advarer hun dog mod, at de højere kvoter for rødspættefiskeriet kan blive problematiske.

DN-rådgiveren pointerer, at EU-Kommissionen havde foreslået at fastholde 2021-kvoten, da fiskeriet af rødspætter indebærer en risiko for bifangst af torsk.

”Vi bliver nødt til at sikre, at bifangsten af torsk bliver så lille som overhovedet muligt ved det forøgede rødspættefiskeri. DN opfordrer derfor regeringen til at støtte en omlægning af fiskeriet til mere selektive og skånsomme fiskeredskaber, der gør bifangsten af torsk markant mindre,” siger Cathrine Pedersen Schirmer.

Den danske regering varsler, at den nu sammen med Folketingets partier vil forsøge at hjælpe de berørte fiskere, ligesom at den længe ventede handlingsplan for fiskeri i Østersøen snart vil blive præsenteret. 

Forrige artikel Interview med polsk viceudenrigsminister: Der er ingen over den polske forfatningsdomstol Interview med polsk viceudenrigsminister: Der er ingen over den polske forfatningsdomstol Næste artikel Ny debat: Er Fort Europa svaret på en ny migrantkrise? Ny debat: Er Fort Europa svaret på en ny migrantkrise?