Norsk regeringsparti boykotter Nobelpris

PROTEST: Det norske regeringsparti Senterpartiet boykotter uddelingen af Nobels fredspris 10. december i protest mod, at EU modtager prisen.

Det norske regeringsparti Senterpartiet vil ikke deltage i ceremonien den 10. december, hvor EU modtager Nobels Fredspris. Og det vækker opsigt i Norge, hvor der er tradition for, at regeringen såvel som kongehuset deltager.

"Det er ikke nogen god fredssag, og det skal vi markere i Senterpartiet, ved at hverken ledelsen eller stortingsgruppen deltager," siger partiets parlamentariske leder Lars Peder Brekk til NRK.

Senterpartiet er et EU-kritisk parti, og landsstyrelsen har tidligere slået fast, at de mener, det var upassende af komiteen at give prisen til EU.

EU bringer ikke fred
"Vi ser, at EU i dag er med til at skabe problemer for medlemslandene. Der er rekord høj arbejdsløshed og stor strid om valutasamarbejdet," siger Lars Peder Brekk, der dog selv personligt gerne vil deltage i seremonien i respekt for Fredsprisen.

Det har partiet dog endnu ikke afgjort, om han skal, for EU-modstanden i partiet er stor, og derfor er det langt fra sikkert, at regeringspartiet vil være repræsenteret.

"70 procent af den norske befolkning er imod et EU-medlemskab. Og jeg tror, at vælgerne ville have være uforstående, hvis vi med glæde havde meldt ud, at vi deltager i ceremonien," siger Lars Peder Brekk til NRK.

Det får Nikolai Astrup fra oppositionspartiet Høyre til at kalde Senterpartiet for "barnlig."

"Det bør være muligt for et parti som Senterpartiet både at være EU-kritiske, men på samme tid at anerkende den rolle, EU har spillet de sidste 50-60 år for at samle kontinentet og bevare freden," siger Nikolai Astrup til NRK.

For 60 års fred
Den norske Nobelkomité understregede i sin begrundelse, at "EU i over 60 år har bidraget til fred, forsoning, demokrati og menneskerettigheder i Europa".
 
I begrundelsen står også, at EU's arbejde repræsenterer et "broderskab mellem nationer" og udgør en form for "fredskongresser", der er ét af kriterierne for at modtage Fredsprisen ifølge Alfred Nobels testamente fra 1895.

Fredsprisen vil blive modtaget af et trekløver fra EU bestående af kommissionsformand José Manuel Barroso, EU-præsident Herman Van Rompuy og Europa-Parlamentets formand Martin Schulz.

Uddelingen af Nobels Fredspris foregår på Oslo Rådhus den 10. december.
  

Forrige artikel EU-projekt beskytter Europas undersøiske kulturarv EU-projekt beskytter Europas undersøiske kulturarv Næste artikel Landbrugsreformen truet af nye forsinkelser