Magistre: Regeringen skærer i det internationale udsyn

DEBAT: Mens regeringen lancerer udspil om at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, skærer den samtidig ned på muligheden for at få internationale studerende til landet, skriver magisterformand Camilla Gregersen.

Af Camilla Gregersen
Formand for Dansk Magisterforening

Regeringen lancerer udspil om at tiltrække international arbejdskraft, men nedprioriterer samtidig det internationale udsyn på vores videregående uddannelser.

Regeringen har udmeldt, at tilgangen på engelsksprogede uddannelser skal reduceres med yderligere 1.000-1.200 studerende. Regeringen sætter dermed endnu en kæp i hjulet for rekruttering af udenlandske studerende og internationalt udsyn.

Regeringen har allerede reduceret i taxametret til udveksling, så det nu er blevet mindre økonomisk attraktivt for uddannelserne at sende studerende på udvekslingsophold i udlandet.

Færre danske studerende i udlandet
Regeringen har også fjernet fripladser til talentfulde internationale studerende på professionshøjskolerne og erhvervsakademierne, hvilket undergraver institutionernes muligheder for at udfordre de danske studerende med anderledes tænkende og inspirerende medstuderende.

Og nu reducerer regeringen i tilgangen af engelsksprogede studerende med færre udbud af engelsksprogede undervisningsmoduler til følge. De danske institutioner får mindre at tilbyde udenlandske partnerinstitutioner og deres studerende.

Da en dansk studerendes udvekslingsophold i udlandet er afhængig af en international studerende den anden vej, vil det betyde færre internationale muligheder for de danske studerende. Antallet af internationale studerende har også indflydelse på universiteternes placering på internationale rankinglister.

Tilsammen har nedprioriteringerne konsekvenser for de danske uddannelsers udsyn, og Danmark risikerer at tabe adgang til viden på højeste niveau i fremtiden.

EU trækker i den modsatte vej
Det er gavnligt for de danske studerende, at de møder kvalificerede internationale studerende, der med anden faglig tilgangsvinkel udfordrer vanetænkningen og understøtter, at danske studerende lærer at agere i internationale vidensamarbejder.

Og hvis man fastholder de internationale studerende efter endt uddannelse, giver de enorm gevinst på det danske arbejdsmarked, hvor der indenfor eksempelvis it-området er mangel på arbejdskraft. Det er helt forkert at lukke dørene for de udenlandske studerende.

Mens regeringen svinger sparekniven, går udlandet den modsatte vej. EU-kommissionen vil fordoble budgettet for uddannelsesprogrammet Erasmus+. Samtidig har den franske præsident Emmanuel Macron lanceret idéen om tætte uddannelsessamarbejder via initiativet European Universities.

Højere internationale ambitioner efterlyses
Det er tankevækkende, at vi i Danmark nedprioriterer de internationale samarbejder i en tid, hvor det øvrige Europa ser internationalt samarbejde og udveksling som absolut nødvendigt for uddannelser på højeste internationale niveau.

Danmark, danske institutioner og studerende risikerer at gå glip af midler, stærke partnerskaber og højt kvalificerede internationale studerende, hvis ikke danske institutioner har gode rammer og incitamenter for at etablere og drive internationale samarbejder og udvekslingsaftaler.

Danmark er en lille og åben økonomi. Det er derfor altafgørende, at vi har internationalt udsyn. Vi håber, at regeringen vil få højere ambitioner om internationalt udsyn i stedet for at skære internationalt fokus væk stykke for stykke og lukke døren for kvalificerede studerende, der kan berige det danske arbejdsmarked.

Forrige artikel Greenpeace: Dansk overfiskeri bør være en død sild Greenpeace: Dansk overfiskeri bør være en død sild Næste artikel ITD: Nationale særregler for klima kan skade danske virksomheder ITD: Nationale særregler for klima kan skade danske virksomheder