Kan EU indhente USA?

HANDEL: EU's indre marked har endnu ikke opnået den samhandel, som mange europæere drømmer om. Der er meget at hente, men også mange forhindringer, mener MEP Christel Schaldemose (S).

Hvis du skulle oprette en ny onlinevirksomhed – ville du så gøre det i USA eller i Europa? For de fleste er svaret nok betinget af så meget andet end gunstige forhold på markedet, men netop disse forhold taler meget mere for et dot-com domæne end et dot-dk.

Se her EuropaMagasinet 2 – Indre marked

Også Morten Helveg Petersen, direktør for Foreningen af Danske Interaktive Medier, FDIM, ville i den tænkte situation være fristet af det amerikanske marked. Han opfordrer det danske formandskab til at fokusere stærkt på EU's indre marked.

”I forhold til den digitale verden er min bekymring, at hvis man ikke får nogle bedre regler, så ender Europa med at være en importør af digitale tjenester. Så importerer vi blot det, der kommer udefra typisk store amerikanske virksomheders ydelser og tjenester. Men Europa skulle jo gerne være et sted, hvor der bliver lavet innovation. Der har EU en vigtig rolle at spille,” siger Morten Helveg Petersen.

Europas lande har forskellige regler for forbruger og for databeskyttelse. Og de mange forskellige interessenter i EU's medlemslande forhindrer mange virksomheder i samhandel med virksomheder i andre europæiske lande. De forhindringer skal fjernes.

”Hvis du er en ny dansk virksomhed, der starter op, er det vigtigt, at de spilleregler, der gælder for dig her i Danmark, det er også nogle regler, du kan tage med og overføre til resten af Europa. Det vil gøre, at danske virksomheder kan tage konkurrencen op med de store amerikanske tjenester,” siger Morten Helveg Petersen i EuropaMagasinet.

Meget vanskeligt at skabe ens regler
I USA kan man næsten med et trylleslag oprette en onlinevirksomhed til et meget stort marked. Så nemt går det ikke i Europa, hvor de forskellige regler og tests i samtlige 27 medlemslande kan være både dyre og vanskelige at overkomme for de digitale virksomheder.

Men skal man strømligne reglerne for det europæiske indre marked, kræver det enighed på langt flere lovgivningsområder. Det forklarer medlem af europaparlamentet for Socialdemokraterne Christel Schaldemose, der også ønsker sig og arbejder for et stærkere indre marked i EU.

”Nogle gange glemmer vi, at indre marked ikke bare er indre marked. Det er også de rammebetingelser, der er for virksomheder og borgere på det indre marked. Forudsætningen for, at man kan få et totalt ens indre marked, er, at samtlige af vores lovgivningsområder er ens,” forklarer Christel Schaldemose.

Her tænker europaparlamentarikeren særligt på skatteområder og lønningsområder. Områder som er meget politisk følsomme, hvis EU skulle begynde at bestemme over dem.

Se meget mere i EuropaMagasinet her.

Forrige artikel Dan Jørgensen stiller op til Folketinget Dan Jørgensen stiller op til Folketinget Næste artikel Nøl med Tobin-tal en hjælp til modstanderne Nøl med Tobin-tal en hjælp til modstanderne