Holstein: Blåt EU-udspil gør ondt på Thorning

SKEPSIS: Med sit fælles EU-udspil rammer blå blok Thorning, hvor det gør ondt, mener Altingets politiske kommentator. Han ser udspillet som en sejr for Dansk Folkeparti, der nærmer sig regeringsdeltagelse. Men der er stadig knaster.

De blå partier danner nu fælles front på EU-spørgsmålet.

Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance melder nu ud, at de støtter Storbritanniens  bestræbelser på at genforhandle landets medlemskab af EU.

Samtidig vil partierne gøre det sværere for EU-borgere at få adgang til danske velfærdsydelser, når de kommer til Danmark for at arbejde.

Forslagene rammer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) hårdt i valgkampen, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Det blå EU-udspil flugter med den EU-skepsis, der er kommet i store dele af befolkningen – og det rammer Thorning, hvor det gør ondt. Hun havde store problemer med at finde sine ben i diskussionen om velfærdsturisme op til europaparlamentsvalget sidste forår. Og med de fire blå partiers udspil genaktiverer de regeringens EU-problemer,” siger han.

Sejr til skeptikerne
Han ser EU-udmeldingen som en sejr for Dansk Folkeparti, der længe har talt om, at det er for let for EU-borgere at få adgang til danske velfærdsydelser.

Også Liberal Alliance kan se den fælles aftale som en fjer i hatten, vurderer Holstein.

Sejren består primært i, at partierne har fået Venstre med ombord.

”Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at Venstre er gået med. Venstre var jo engang jubeleuropæernes parti, og der er stadig en fløj af super-europæere i partiet. Jeg gætter på, at Uffe Ellemann sidder og bider i sine blå EU-sokker af bar arrigskab,” siger Erik Holstein.

Åbner for regeringsdeltagelse
Udlændingepolitik har været et af valgets store temaer.

Lægger man dagens EU-melding oven i, rammer man to af Dansk Folkepartis helt store mærkesager.

”I forhold til valgkampen er temaerne de sidste par dage rykket over på Dansk Folkepartis banehalvdel. EU-oplægget giver mulighed for i højere grad at aktivere Morten Messerschmidt. Med sin skarpe stil egner han sig bedre til en valgkamp end den mere afdæmpede Thulesen,” siger Erik Holstein.

Om vejen er banet for, at Venstre og Dansk Folkeparti nu kan gå i regering sammen efter en eventuel blå valg-sejr, er endnu for tidligt at sige, mener Erik Holstein.

Men den fælles kurs i EU-politikken er et skridt på vejen.

”I det strategiske perspektiv er det en vigtig tilnærmelse mellem partierne i blå blok. Uenigheden om EU var den største hindring for DF-deltagelse i en blå regering, og selvom der stadig er stridspunkter tilbage, er det første gang, man ser et fælles EU-oplæg på den borgerlige fløj,” siger han.

Af EU-emner, der stadig deler Venstre og Dansk Folkeparti, er blandt andet det danske retsforbehold og spørgsmålet om dansk deltagelse i EUs bankunion.

Forrige artikel Lidegaard: Blå EU-kurs er knæfald for DF Lidegaard: Blå EU-kurs er knæfald for DF Næste artikel Pind: Her er vores udenrigspolitik efter valget Pind: Her er vores udenrigspolitik efter valget