Højrepopulistisk jordskred udebliver efter første stemmedag i EP-valg

EP2014: Der er lettelse i Bruxelles, efter de første exitpolls fra hollandske valgsteder sender Geert Wilders' Frihedsparti langt ned.

BRUXELLES: Hollænderne vendte sig torsdag væk fra Geert Wilders og hans højrepopulistiske Frihedsparti, da de efter alt at dømme tildelte partiet en fjerdeplads i kampen om stemmerne på europaparlamentsvalgets første dag.

De officielle tal er tys-tys til kl. 23 søndag aften, fordi alle de stemmeberettigede europæere, der skal til urnerne gennem de næste par dage, skal have mulighed for at sætte deres kryds uden at blive påvirket af resultater fra andre steder.

Men på trods af at flere målinger tippede Wilders til sejr, viser exitpolls, at hollænderne i sidste ende valgte midterpartierne. Deres svar på Radikale og Konservative, D66 og CDA, bliver sandsynligvis valgets store vindere, efterfulgt af statsminister Mark Ruttes liberale VVD-parti et mulehår foran Wilders.

Panik afværget
Dermed blev der draget et lettelsens suk i Bruxelles, hvor man gennem længere tid har forberedt sig på et højrepopulistisk jordskredsvalg. I stedet går Wilders efter alt at dømme fra fem mandater til tre i Parlamentet.

"Holland har stemt pro-europæisk. Geert Wilders fortælling om at trække sig tilbage bag de nationale grænser har spillet fallit," lød det fra Guy Verhofstadt, lederen af Europa-Parlamentets liberale gruppe og kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen.

Også briterne stemte torsdag. Men her må nysgerrige væbne sig med tålmodighed helt til søndag, før der bliver kastet lys over, om det lige så EU-kritiske UKIP kan bevare den førerposition, som meningsmålingerne har tildelt dem.

Magt i midten
De to lande er de første blandt EU's 28, der sender deres befolkninger i stemmeboksen ved valget, der forløber over fire dage og er åbent for knap 400 millioner stemmeberettigede europæere.

Meningsmålingerne på tværs af Europa forudser stor fremgang til en række partier med mere eller mindre EU-skeptiske dagsordener fra Dansk Folkeparti i Danmark til Front National i Frankrig.

Magten spås dog stadig at kunne beholdes inde på midten, hvor den nuværende største gruppe i Parlamentet, kristendemokratiske EPP, vil skrumpe betydeligt, men formodes at bevare sin førsteplads foran socialdemokraterne i S&D-gruppen. 

Forrige artikel Partiledere giver EP-kandidater baghjul Partiledere giver EP-kandidater baghjul Næste artikel Analyse: Det transatlantiske samarbejdes fremtidige udfordringer Analyse: Det transatlantiske samarbejdes fremtidige udfordringer