Flyt regionerne til Strasbourg

DEBAT: Europa-Parlamentets absurde rejsecirkus mellem Bruxelles og Strasbourg skal stoppes. Alternativt kunne Regionernes Hus i Bruxelles flyttes til Strasbourg, foreslår Anna Rosbach, medlem af Europa-Parlamentet.

Af Anna Rosbach 
Medlem af Europa-Parlamentet (løsgænger) 

Hvert år koster EU's månedlige rejsecirkus fra Strasbourg til Bruxelles mellem 1,5 milliarder og 2 milliarder kroner. Det er dyrt, det går ud over effektiviteten i Parlamentets arbejde, og så belaster det miljøet.

Umiddelbart er der ingen rationelle argumenter for at fortsætte denne praksis, som de europæiske borgere med god grund har svært ved at se det fornuftige i. Gentagne gange har et flertal i Parlamentet udtrykt modstand mod det månedlige flytteri, og så sent som i juli stemte et rekordstort flertal på 432 af Parlamentets 754 medlemmer for ét enkelt sæde i Bruxelles. Det samme har en million borgere skrevet under på i en opfordring til Kommissionen om at handle.

Alligevel sker der ikke noget. Det skyldes primært, at Frankrig vil nedlægge veto, hvis forslaget om en ændring bliver fremlagt. Den månedlige tur til Strasbourg er en del af EU's traktatgrundlag. Derfor er en traktatændring nødvendig, og det kræver enstemmighed.

Stigende pres for reform
Sidste år lykkedes det min gruppe i Parlamentet (ECR-gruppen, det vil sige European Conservatives and Reformists) at få vedtaget et ændringsforslag, der skar en af turene til Strasbourg væk. Det fik Frankrig til at rejse en sag ved EU-Domstolen, som kører netop nu. De første signaler fra domstolen indikerede desværre, at Parlamentets beslutning vil blive omstødt.

Men presset på Frankrig stiger. Flere og flere statsledere går ind for at vælge ét permanent sæde for Europa-Parlamentet, og senest har også den belgiske udenrigsminister erklæret, at den nuværende ordning er uholdbar.

Konkret alternativ
Frankrig skal stå på mål i offentligheden for deres insisteren på at bevare status quo, og det sker bedst ved, at et EU-formandskab sætter det på ministrenes dagsorden. Desværre har ingen endnu haft modet til at gøre det, heller ikke det danske formandskab.

Men skal der ske forandring, er der nogen, der skal have modet til at gå forrest. En måde at gøre det på er at foreslå et konkret og realistisk alternativ. En mulig løsning er at flytte Byernes, Kommunernes og Regionernes Hus i Bruxelles, det såkaldte Committee of the Regions, til Strasbourg. Regionerne er løbende blevet vigtigere i det europæiske samarbejde, hvor flere initiativer og støtteordninger fordeles i forhold til regional udvikling og regionale tiltag - herunder eksempelvis midlerne i de store strukturfonde.

Det vil give regionerne et fast og selvstændigt hovedkvarter, hvor man vil kunne profilere sig fra. Desuden vil det også kunne være en mere permanent gevinst for Strasbourg, som på den måde vil kunne blive "regionernes hovedstad".

Borgerne skal tages seriøst
Borgerne skal tages seriøst, og det gør vi kun ved at handle. Turen mellem Bruxelles og Strasbourg har hele tiden været en uansvarlig udgift at pålægge de europæiske skatteydere, men særligt i en tid, hvor Kommissionen vil tvinge medlemsstaterne til at spænde bæltet ind, er det kun passende, at EU's institutioner går foran med at finde besparelser.

Det mest oplagte sted at starte er at stoppe EU's dyre rejsecirkus. Her er mit forslag til et alternativ. Hvad er jeres?

Forrige artikel Ny undersøgelse sår tvivl om GMO's sundhed Ny undersøgelse sår tvivl om GMO's sundhed Næste artikel Kummerlige forhold i en blødende chaufførbranche Kummerlige forhold i en blødende chaufførbranche