Ferielovsudvalget anbefaler: Nyansatte skal have ret til betalt ferie

FERIE: Loven skal ændres, så lønmodtagere kan holde ferie i samme periode, som de optjener den, lyder anbefalingen fra Ferielovsudvalget. Se alle anbefalingerne her.

Nyansatte skal have ret til ferie allerede i det første arbejdsår. 

Sådan lyder anbefalingen fra Ferielovsudvalget, der i dag afgiver en række bud på, hvordan regeringen kan ændre den danske ferielov. 

Udvalget foreslår, at den danske model med forskudt ferie ændres til samtidighedsferie. På den måde får lønmodtagere ret til at holde ferie løbende, mens de optjener den. Udvalget anbefaler, at loven træder i kraft fra september 2020 med en overgangsperiode med start i 2019. 

"Samtidighedsferie indebærer, at vi får ferie, når vi har brug for det, nemlig mens vi arbejder. Overgangen fra forskudt ferie til samtidighedsferie er søgt tilrettelagt, så alle kan holde ferie, helt som de plejer," skriver formand for udvalget, Børge Dahl. 

En svær øvelse
Overgangsperioden betyder, at der vil ske en "indefrysning" af den ferie lønmodtagerne optjener fra 1. september 2019 til 31. august 2020. De feriepenge kan således først udbetales, når lønmodtageren helt forlader arbejdsmarkedet. 

Alligevel kan de fleste ifølge Ferielovsudvalget holde ferie, præcis som de plejer. Det skyldes, at den ferie, der optjenes i mellem 1. januar og 31. august 2019, kan afholdes i perioden fra 1. maj til 30. september 2020, hvorefter den nye ordning træder i kraft. 

Og det glæder formand Børge Dahl, at man er kommet i mål med løsningen:

"At det er lykkedes, er udtryk for, at den danske model lever og har det godt og er i stand til at nå resultater, som kommer os alle til gode. Der er al mulig grund til at takke arbejdsmarkedets parter for deres store indsats og samarbejde for at nå i mål med opgaven," skriver han. 

Ja fra arbejdsmarkedets parter
Alle arbejdsmarkedets parter er repræsenteret i Ferielovsudvalget, og derfor forventer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at forslaget vil møde bred opbakning i Folketingssalen: 

”Det er lykkedes arbejdsmarkedets parter at nå til enighed om en ny ferieordning, der både er til gavn for lønmodtagere og arbejdsgivere, og som samtidig lever op til Danmarks internationale forpligtelser i forhold til EU-retten. Det er et resultat, der fortjener stor anerkendelse og respekt. Den danske model har endnu engang bevist sit værd," skriver han i en pressemeddelelse.

Ferielovsudvalget blev nedsat efter, at EU i en åbningsskrivelse i 2014 kritiserede Danmarks ferieregler. De betyder, at nyansatte kan risikere at vente næsten halvandet år fra deres ansættelse til første feriedag. Det skyldes, at den danske optjeningsperiode går fra 1. januar til 1. januar, mens feriepengene først udbetales 1. maj i det andet arbejdsår. 

Den model flugter ikke med EU-lovgivningen, og derfor så den daværende V-regering i 2015 sig nødsaget til at begynde de indledende øvelser op til en harmonisering af de danske og europæiske regler.

Se alle udvalgets anbefalinger herunder:

  • Fra september 2020 indføres såkaldt samtidighedsferie, hvor lønmodtagere optjener og afholder deres ferie over samme periode.
  • Nye på arbejdsmarkedet kan afholde betalt ferie allerede det første år af deres ansættelse i modsætning til i dag, hvor der kan gå op til 16 måneder, fra den enkelte optjener sin ferie, til den kan afholdes.
  • Alle lønmodtagere vil have ret til det samme antal feriedage, som de har i dag – men perioden, hvor ferien optjenes og afholdes, ændres.
  • Ferien optjenes fremover fra 1. september til den 31. august (12 måneder), og at den optjente ferie afholdes i perioden 1. september til 31. december (16 måneder). Dermed er afholdelsesperioden fire måneder længere end optjeningsperioden, hvilket giver øget fleksibilitet til at afholde ferien.
  • En overgangsordning, der skal sikre, at overgangen mellem den nuværende og nye ferieordning sker så smidigt som muligt.

 Se Ferielovsudvalgets præsentation af forslaget herunder:

 

 

Forrige artikel ”Det skal ikke kun være regeringen, der kører med klatten i forhold til Brexit” ”Det skal ikke kun være regeringen, der kører med klatten i forhold til Brexit” Næste artikel Pape erkender: Ikke alle betjente får Europol på mobilen Pape erkender: Ikke alle betjente får Europol på mobilen