Europaudvalget hiver ministre i samråd

SAMRÅD: Europaudvalget har på kort tid indkaldt tre ministre til at stå skoleret ved tre forskellige samråd. Læs mere om dem her.

Folketingets Europaudvalg har i løbet af kort tid indkaldt tre forskellige ministre til samråd på Christiansborg. Det drejer sig om henholdsvis økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og minister for ligestilling og kirke Manu Sareen (R).

Det første samrådsspørgsmål til Margrethe Vestager er stillet efter ønske fra Nikolaj Villumsen (EL) og omhandler EU’s nye regler for kapitalkrav og Danmarks mulighed for at føre tilsyn med danske banker. Ministeren er blevet bedt om at redegøre for, hvordan Danmark vil sikre, at EU's nye regler om kapitalkrav ikke vil forringe Danmarks mulighed for at føre et effektivt tilsyn med de danske banker.

Det andet spørgsmål, som er til Villy Søvndal, er stillet efter ønske fra Merete Riisager (LA). Her bliver udenrigsministeren bedt om at tage stilling til, hvilken retning han mener, at EU bør udvikle sig i.
EU's beføjelser udvides markant, og spørgsmålet er, om den generelle udvikling skal gå imod et føderalt Europa. Mere konkret skal ministeren også svare på, om han ønsker et EU med en præsident og et fortsat endnu tættere økonomisk integreret EU.

Det tredje samråd omhandler indførelsen af europæiske kvinde-kvoter. Ni EU-medlemslande afviste for nylig i et brev til EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, Kommissionens tanker om at indføre kvoter for kvinder i de europæiske virksomhedsbestyrelser som værende i strid med EU's nærhedsprincip.
Europaudvalgets spørgsmål, stillet efter ønske fra Pia Adelsteen (DF), beder derfor minister for ligestilling og kirke Manu Sarren redegøre for, hvorfor Danmark ikke står som medafskriver på det brev, og hvad holdningen er til, om de såkaldte kvinde-kvoter modstrider med EU's nærhedsprincip eller ej.

Det er endnu ikke fastsat, hvornår samrådene afholdes. 

Læs mere om de tre samråd her.

Forrige artikel Danskerne siger klart nej til euroen Næste artikel EU-landene vælger side i makrelkrig